Cine sunt? La această întrebare răspund astfel:  Absolvent filosofie la UVT, am continuat cu un master în Anglia, la Essex. Cum orice preocupare neproductivă trebuie justificată suplimentar, mai ales într-o vreme în care filosofia nu mai este nici măcar subiect de glume, iar absolvenții de filosofie par să fie niște întârziați sau nostalgici lipsiți de sevă creatoare, din toate aceste motive, mărturisesc: 

Interesul meu pentru filosofie nu este motivat de nostalgie; cu atât mai puțin mă simt legat de marii creatori de opere culturale. Am certitudinea că noi, românii cel puțin, ar trebui să studiem filosofia din rațiuni pragmatice. Sunt perioade, precum prezentul nostru, în care nu știm cum să ne raportăm la trecutul propriei noastre țări; nu știm dacă să ne rușinăm, să ne revoltăm sau să îl dăm cu totul uitării. 

Chiar dacă filosofia nu mai este la modă, exercițiul filosofic rămâne benefic pentru că poate să clarifice idei, poate deschide noi perspective de gândire. Filosofia nu reclamă nici pedigree, nici trecut glorios, nici credința că aparținem unei seminții alese. În vremuri de debusolare, în care ideile și pseudo-argumentele circulă cu viteza internetului, gândirea critică pe care ne-o dezvoltă exercițiul filosofic nu este un moft, ci o necesitate.

Alex Deaconu

CV

Facebook