TEMA 1: 26 MARTIE 2016, ORA 18,00 LA AMBASADA

URMĂRIȚI-NE PE FB

 

Omul Google nu mai are nevoie de cultură generală

 

Conceptul de cultură generală este specific unei anumite epoci istorice, nu este un dat universal. Astfel, cultura generală este o ustensilă necesară într-un context istoric în care informația este greu accesibilă, ea pierzându-și necesitatea într-o lume precum cea în care trăim astăzi. Sau, dimpotrivă, cultura generală înseamnă mai mult decât a avea informații; ea ține de însăși identitatea individului, astfel încât un om fără cultură generală – chiar și în epoca Google – este condamnat la rătăcire identitară.

Moderator: Sergiu Spătan

https://www.youtube.com/watch?v=uG4bOPSMNLE

 

Tabăra PRO: 

Omul Google este exact omul competențelor, al reflexelor sănătoase, ce a înlocuit individul enciclopedie, care este incompatibil vremurilor în care trăim. Omul Google este cel care a înlocuit ghiozdanul greu, plin cu manuale depășite, cu o tabletă simpatică, dotată cu aplicații cât se poate de inteligente. Omul Google este omul modest și precaut, atent și sceptic la aproximări. Mintea sa nu este preocupată să rețină informații, ci să le prelucreze. 

Argument_extins.doc

Alex Condrache

 

Omul Google renunță la cultura generală din aceleași motive pentru care, după 1989, românii au renunțat la congelatoare: tot ce ai nevoie se găsește oricând și e absurd să îți faci provizii. Mai ales că termenul de valabilitate al informațiilor e aproape mai scurt decât cel al unei sticle de bere. La ce bun, atunci, să construiești o somptuoasă grădină zoologică pentru ființe ce au longevitatea de o clipită a musculițelor de oțet?

Marcel Tolcea

 

 

Tabăra CONTRA: 

Virtutea principală a Omului-cultură nu este memoria, ci ține de arta de a întreba, Google nu ne învață să întrebăm, Google doar dă răspunsuri - problema este că răspunsurile cu adevărat importante vin doar după întrebări bine gândite, reflectate. O diferență pe care din păcate Google nu știe să o facă. Un om precum Baricco știe că lumea are straturi, că istoria își lasă urmele peste tot și mai ales știe cum să facă legături între experiențe și informații. Pur și simplu vede mai multe nuanțe - prin muncă și-a cizelat simțurile.

Argument_extins.doc

Alex Deaconu

 

"Și cum ai să cauți, Socrate, un lucru despre care habar nu ai ce este? Sau, admițând că dai chiar peste el, cum ai să știi că tocmai el este ceea ce nu știai?" (Platon, Menon, 80d) 

Claudiu Mesaros