TEMA 3: 3 IUNIE 2016, ORA 18,00 LA AMBASADA

URMĂRIȚI-NE PE FB

 

Generația protestelor, la un click distanță de nicio schimbare

 

Dezbaterea pune în discuție rostul protestelor din România ultimilor ani. Practic, avem două extreme. Prima, cea pesimistă, susține că protestele nu schimbă nimic, participanții sunt duși de nas cu promisiuni care apoi sunt uitate. Totuși, protestatarii trăiesc cu impresia schimbării și o proclamă aprig din fața calculatoarelor, dar, ar spune unii, sunt la fel de inutili pe cât de invincibili se cred. În cealaltă extremă se află optimiștii, cei care consideră că protestele schimbă România, schimbă clasa politică, ne schimbă pe noi. Între aceste două perspective se află mai multe opinii moderate, care combină și nuanțează diverse concluzii ale extremelor. Această dezbatere discută întrebări precum: Au fost protestele ultimilor ani inutile sau dimpotrivă? Sunt protestatarii reprezentanții unei alte Românii sau doar niște idealiști?

Moderator: Alex Condrache

https://www.youtube.com/watch?v=0fRv-mG09Jo&feature=youtu.be

 

Tabăra PRO: 

De la „Nu corporaţia face legislaţia!”, trecând prin „Lăsaţi-i să voteze!” şi culimând în „Corupţia Ucide!”, vedem cum se încheagă şi, în final, eclozează gândul unei Schimbări profunde a societăţii. Implicare civică, responsabilitate socială, combaterea corupţiei. Incubatorul acestui gând este protestul-emoţie, spontan, fără lideri sau puncte de lucru, ce izbucneşte, zdruncină, dar care tinde să se risipească în scurt timp. Lucizi trebuie să ne întrebăm dacă protestele noastre pot într-adevăr să nască Schimbarea dorită.

Alex Deaconu

 

Substanța unei schimbări reale a societății românești stă în principiile pe care reușim să le construim împreună și în valorile pe care, prin educație, le transmitem mai departe. Atâta timp, însă, cât „celălalt” continuă să fie văzut ca un țap mereu ispășitor, iar spațiul public un dezolant teritoriu al nimănui, atâta timp cât învățământul românesc se adâncește în inadaptarea sa, iar schimbarea rămâne o proiecție a unei alterități veșnic iresponsabile, ei bine, până atunci, protestele, mici sau mari, de stânga sau de dreapta, pașnice sau înverșunate, vor continua să schimbe prea puțin față de ceea ce merită și trebuie în mod esențial schimbat în noi și în felul nostru de a gândi.

Sergiu Spătan

 

Tabăra CONTRA: 

Protestul este un instrument social. Utilitatea lui depinde de cum şi de către cine este folosit.


Lucian Ionică

 

Fără proteste, munții Apuseni ar fi fost astăzi un morman de pietre măcinate și cianură sub cauciucurile mașinilor de mare tonaj.

 

Daniel Vighi