TMcult® – Mediere culturală și comunicare a culturii
Program educațional pentru spațiul cultural
07 – 30 MAI 2021 – EDIȚIE ONLINE
ÎNSCRIERI PÂNĂ ÎN: 4 APRILIE 2021
TMcult® – Mediere culturală și comunicare a culturii este un program de formare profesională pentru spațiul cultural, adresat celor cu vârsta cuprinsă între 18 – 55 de ani, în formatul unei școli de primăvară.
✏ 07 mai – 30 mai 2021, doar în weekend (7-8-9 mai/14-15-16 mai/21-22-23 mai/28-29-30 mai) de la 10:00 la 13:00
✏ ONLINE prin platforma Zoom
✏ 30 locuri disponibile (20 pentru rezidenți din Timișoara)
CE OFERIM CA FORMARE
- Master Class – COMUNICAREA CULTURII ȘI GÂNDIRE CRITICĂ, coordonat de Alexandru Condrache (Contrasens)
- Seminar – STRATEGII DE MEDIERE A ARTEI CONTEMPORANE/TIPOLOGII DE PUBLICURI DE ARTĂ, coordonat de Corina Bucea, manager proiect Centrul Cultural Clujean
- Atelier interactiv despre TIMIȘOARA, CAPITALĂ CULTURALĂ EUROPEANĂ, UN BRAND FOARTE FIERBINTE, coordonat de Anca Berlogea-Boariu (regizor și producător de teatru & film documentar, consultant la Asociația Timișoara, capitală europeană a culturii 2023)
- Atelier de cultură generală – TIMIȘOARA – ISTORII NEPOVESTITE / ART ENCOUNTERS istoria/ediția a IV-a, coordonate de Marius Cornea (muzeograf Muzeul Banatului) și Diana Marincu (Director Artistic Fundația Art Encounters, curator, critic de artă)
- OPEN SOURCE MENTORING & KNOWLEDGE CURATING, cu Anna Harsanyi (The New School of Art New York – mediator cultural în programele MOMA și Gugenheim)
- 45 zile de practică în cadrul Bienalei de Artă Contemporană Art Encounters 2021
CE OFERIM CA DOCUMENTARE
- Întâlnire cu echipa de mediatori Novi-Sad 2022 – Capitală Europeană a Culturii în Novi-Sad / august 2021- Deschiderea oficială
- Întâlnire cu echipa de mediatori Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii / septembrie 2021
- Întâlnire cu echipa Art Encounters – Bienala de Artă Contemporană Timișoara ediția a IV-a ce se desfășoară între 01.10 – 14.11.2021
- Tur ghidat în Bienala de Artă alături de curatorii Kasia Redzisz (Tate Modern) și Mihnea Mircan
BONUS
Internship cu posibilitate de permanență sau part-time în echipa de custozi & ospitalitate Art Encounters (poziție remunerată)
Internship cu posibilitate de permanență sau part-time în echipa de custozi & mediatori ai Asociației Culturală Contrasens (poziție remunerată)
Internship cu posibilitate de permanență sau part-time în echipa de mediatori & ospitalitate TCEC (poziție remunerată)
Parte din echipa de custozi și mediatori culturali (practică și voluntariat – se vor echivala orele de practică și voluntariat pentru studenți)
!!! La finalul școlii vom organiza pentru tine o întâlnire online cu reprezentanți ale ONG-uri culturale din România unde ai ocazia să te prezinți în vederea unor colaborări viitoare !!!
Networking, Fellowship, Internship, Alumni
Team Bonding cu seriile de rezidenți TMcult 2017 – 2018 – 2019 de manageri culturali, mediatori culturali
CINE POATE APLICA
Oricine, indiferent de cetățenie, etnie, sex, religie, convingeri politice, tot ce trebuie e să crezi în cultura ca spațiu de creștere și inovare pentru artiști, ca platformă de regenerare și dialog în comunitate și ca experiență accesibilă unui public divers.
CONDIȚII DE PARTICIPARE
- vârsta: 18 – 55 de ani
- educație: studii superioare încheiate sau în curs, indiferent de domeniul studiat
Selecția se va face prin interviu online în săptămâna 05-10 aprilie 2021.
COSTURI
Zero. Școala TMcult® – Mediere culturală și comunicare a culturii este gratuită!
CINE SUNT LECTORII?
ALEX CONDRACHE – lector Masterclass COMUNICAREA CULTURII ȘI GÂNDIRE CRITICĂ
Alexandru Condrache are o licenţă în filosofie și un master în comunicare/jurnalism este un tânăr cercetator specializat în literatură comparată, teorie literară și studii culturale. A obținut un doctorat în filologie la Universitatea de Vest din Timișoara și a scris o a doua teză doctorală în literatură comparată la Western University London în Canada.
Este interesat de literatura central și est europeană, postcomunism, extremele politice în Europa Centrală și de Est, teoretizarea jocului (ludology), comunicarea interculturală, educația non-formală și conexiunile ei cu gândirea critică și creativă. A publicat și are în curs de publicare studii în mai multe reviste de cercetare și volume colective din România sau din Europa, precum Caietele Echinox, revista Transilvania, Food and History. A publicat proză scurtă în reviste precum Dilema Veche, Orizont sau Tiuk.
CORINA BUCEA – lector Masterclass STRATEGII DE MEDIERE A ARTEI CONTEMPORANE/TIPOLOGII DE PUBLICURI DE ARTĂ
Corina Bucea este manager cu experiență în coordonarea proiectelor culturale, producție artistică și politici culturale. În prezent lucrează ca manager al proiectului Academia Schimbării în cadrul Centrului Cultural Clujean, o platformă dedicată creșterii capacității sectorului cultural. Este unul dintre membrii fondatori ai spațiului de artă contemporană Fabrica de Pensule, unde a coordonat sau inițiat proiecte de artă contemporană, activități de formare sau educație prin cultură.
Corina a contribuit la mai multe proiecte care au reprezentat România atât la Bienala de Artă, cât și de Arhitectură de la Veneția (2013, 2015 și 2016), cel mai recent proiect cu care a colaborat fiind Geta Brătescu – Apariții (curator: Magda Radu), în calitate de manager de proiect (2017).
ANCA BERLOGEA-BOARIU – lector atelier interactiv TIMIȘOARA, CAPITALĂ CULTURALĂ EUROPEANĂ, UN BRAND FOARTE FIERBINTE
Anca Berlogea-Boariu este regizoare de teatru și film documentar, iar din octombrie 2020, colaborează cu Asociația Timișoara, capitală europeană a culturii 2023 în calitate de consultant pentru programare și comunicare. Cariera profesională a început-o în ProTV, la departamentul de promovare, unde a colaborat 10 ani.
Timp de 15 de ani, a realizat proiecte de teatru, film și mediere culturală prin asociația Signis România, reîntorcându-se periodic în mediul profesional, ca producător de televiziune și cinema sau consultant de comunicare. Activitatea de comunicare este centrală întregii cariere, reflectându-se în campanii de promovare, de rememorare prin teatru, de consemnare prin film documentar sau prin activități de mediere culturală.
DIANA MARINCU – lector atelier interactiv – ART ENCOUNETRS istoria/ediția a IV-a
Diana Marincu este curator și critic de artă, membru AICA și IKT, Director Artistic al Fundației Art Encounters din Timișoara. A obținut în 2017 titlul de Doctor de la Universitatea de Arte din București, secția Istoria și Teoria Artei.
Cele mai recente expoziții ale sale includ: Bruiaj, Fundația Art Encounters, Timișoara (2020); Persona, MUCEM, Marsilia (2019); Manufacturing Nature / Naturalizing the Synthetic, Frac des Pays de la Loire (2018); Sounds Make Worlds – Marianne Mispelaere, Fundația Art Encounters, Timișoara (2018); co-curator alături de Zsuzsanna Szegedy-Maszák, Double Heads Matches, Noua Galerie a Budapestei (2018); I Am at My Most Beautiful When I Am Alone – Lea Rasovszky, Galeria Mobius, București (2017); co-curator alături de Ami Barak, Viața – Mod de întrebuințare, Timișoara Art Encounters, bienala de artă contemporană Timișoara & Arad (2017);
MARIUS CORNEA – lector atelier interactiv de cultură generală – TIMIȘOARA – ISTORII NEPOVESTITE
Marius CORNEA este muzeograf la Muzeul Naţional al Banatului din Timișoara. Studii de istorie, istoria artei și germanistică. Burse de studii în Florenţa (bursa Roberto Longhi, Fondazione di Studi di Storia dell’Arte Roberto Longhi, 2005-2006), Veneţia (bursa Nicolae Iorga, Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica, 2006-2008), Amsterdam (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie Den Haag) și Universitatea de Vară Amsterdam/Maastricht (AMSU, 2009) și Roma (Accademia di Romania, 2016-2017).
Specializare în istoria picturii italiene din secolele XVI-XVIII. Autor al catalogului general al colecţiei de pictură europeană din secolele XV-XX din Muzeul de Artă Timișoara (2012).
ANNA HARSANYI – OPEN SOURCE MENTORING & KNOWLEDGE CURATING
Anna Harsanyi este curator și manager de artă. Se concentrează asupra prezentării artei într-un context non-artistic și să creeze locuri care invită participarea publicului care nu face parte din comunitățile de artă.
A organizat proiecte care prezentau implicarea unor artiști în piața istorică Essex Street Market din Lower East Side din New York, a realizat pentru The New School Centennial proiecte care explorau istorii adesea ascunse, a colaborat cu Sheetal Prajapati la o serie de evenimente centrate în jurul jocului și a făcut parte din echipa de curatori care a organizat expoziția No Longer Empty exhibition Through the Parlor, într-un fost salon de înfrumusețare din Lower East Side.
Pentru alte detalii nu ezita să ne scrii la adresa de email: asociatia.contrasens@gmail.com