TMcult® – Critică și Jurnalism de Artă

Program educațional pentru spațiul cultural

07 – 30 MAI 2021 – EDIȚIE ONLINE

 ÎNSCRIERI PÂNĂ ÎN: 4 APRILIE 2021

TMcult® – Critică și Jurnalism de Artă este un program de formare profesională pentru spațiul cultural, adresat tinerilor între 18-35 de ani, în formatul unei școli de primăvară.

07 mai – 30 mai 2021, doar în weekend (7-8-9 mai/14-15-16 mai/21-22-23 mai/28-29-30 mai) de la 10:00 la 13:00

ONLINE prin platforma Zoom

20 locuri disponibile (10 pentru rezidenți din Timișoara)

CE OFERIM CA FORMARE

  • Master Class – SCRIEREA DESPRE ARTĂ ÎNTRE EXPERTIZĂ, SCEPTICISM ȘI COMPLEXITATE, coordonat de Conf. Univ. Dr. Bogdan Iacob (Universitatea de Artă și Design Cluj Napoca)
  • Seminar – TEXTE & TEXTURI. MESAJUL, FORMA ȘI DISEMINAREA CRITICII DE ARTĂ, coordonat de Diana Marincu (Director Artistic Fundația Art Encounters, curator, critic de artă)
  • Atelier interactiv de CREATIVE WRITING, coordonat de Mona Dîrțu (Superscrieri)
  • Atelier interactiv de GÂNDIRE CRITICĂ ȘI STORYTELLING, coordonat de Alexandru Condrache (Contrasens)
  • Atelier despre “ARTA RADIO”, coordonat de Daria Ghiu (Critic de artă, jurnalistă)
  • OPEN SOURCE MENTORING & KNOWLEDGE CURATING, cu Dana Sarmeș (Contrasens, profesor asociat Facultatea de Arte și Design Timișoara )
  • 45 zile de practică în cadrul Bienalei de Artă Contemporană Art Encounters ed. IV unde vei avea ocazia să colaborezi cu Kasia Redzisz (Tate Modern) și Mihnea Mircan (…) curatorii bienalei și cu o mulțime de artiști invitați în proiect.

CE OFERIM CA DOCUMENTARE

  • Întâlnire cu echipa de mediatori Novi-Sad 2022 – Capitală Europeană a Culturii în Novi-Sad / august 2021- Deschiderea oficială
  • Întâlnire cu echipa de mediatori Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii / septembrie 2021
  • Întâlnire cu echipa Art Encounters – Bienala de Artă Contemporană Timișoara ediția a IV-a ce se desfășoară între 01.10 – 14.11.2021
  • Tur ghidat în Bienala de Artă alături de curatorii Kasia Redzisz (Tate Modern) și Mihnea Mircan

BONUS

Internship cu posibilitate de permanență sau part-time în echipa de comunicare & ospitalitate Art Encounters (poziție remunerată)

Internship cu posibilitate de permanență sau part-time în echipa de comunicare & ospitalitate Contrasens (poziție remunerată)

Parte din echipa de custozi și mediatori culturali (practică și voluntariat – se vor echivala orele de practică și voluntariat pentru studenți)

!!! La finalul școlii vom organiza pentru tine o întâlnire online cu reprezentanți ai unor publicații de cultură din România unde vei avea ocazia să te prezinți în vederea unor colaborări viitoare !!!

!!! La finalul școlii vom organiza pentru tine o întâlnire online cu reprezentanți ai ONG-uri culturale din România unde vei avea ocazia să te prezinți în vederea unor colaborări viitoare !!!

CINE POATE APLICA

Oricine, indiferent de cetățenie, etnie, sex, religie, convingeri politice – trebuie doar să îți dorești să scrii despre artă și cultură.

CONDIȚII DE PARTICIPARE

  • vârsta: 18 – 35 de ani
  • educație: studii superioare încheiate sau în curs, indiferent de domeniul studiat/de studii

Selecția se va face prin interviu online în săptămâna 05-10 aprilie 2021.

COSTURI

Zero. Școala TMcult – Critică și Jurnalism de Artă este gratuită!

CINE SUNT LECTORII?

BOGDAN IACOB – lector Masterclass SCRIEREA DESPRE ARTĂ ÎNTRE EXPERTIZĂ, SCEPTICISM ȘI COMPLEXITATE

Bogdan Iacob este istoric de artă și cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj. Are experiență de peste 18 ani în strădania de a servi studenților acestei instituții cu onestitate și folos, predînd discipline din aria istoriei artei și a studiului imaginii. A curatoriat peste 30 de expoziții de artă contemporană românească, mai ales realizată de artiști de generație tînără.

Este specializat în istoria artei recente, văzută însă din perspectivă istorică, antropologică și sistemică largă. Sceptic față de ortodoxii intelectuale, entuziasme facile și mode academice, încearcă să înțeleagă fenomenul artei în maniere hibride și pluridisciplinare, inclusiv prin prisma unor concepte ca acelea de sistem complex, evoluție sau rețea.

DIANA MARINCU – lector seminar TEXTE & TEXTURI. MESAJUL, FORMA ȘI DISEMINAREA CRITICII DE ARTĂ

Diana MarincuDiana Marincu este curator și critic de artă, membru AICA și IKT, Director Artistic al Fundației Art Encounters din Timișoara. A obținut în 2017 titlul de Doctor de la Universitatea de Arte din București, secția Istoria și Teoria Artei.

Cele mai recente expoziții ale sale includ: Bruiaj, Fundația Art Encounters, Timișoara (2020); Persona, MUCEM, Marsilia (2019); Manufacturing Nature / Naturalizing the Synthetic, Frac des Pays de la Loire (2018); Sounds Make Worlds – Marianne Mispelaere, Fundația Art Encounters, Timișoara (2018); co-curator alături de Zsuzsanna Szegedy-Maszák, Double Heads Matches, Noua Galerie a Budapestei (2018); I Am at My Most Beautiful When I Am Alone – Lea Rasovszky, Galeria Mobius, București (2017); co-curator alături de Ami Barak, Viața – Mod de întrebuințare, Timișoara Art Encounters, bienala de artă contemporană Timișoara & Arad (2017);

MONA DÎRȚU – lector atelier interactiv CREATIVE WRITING

Mona DirțuMona Dîrțu, Jurnalist & Trainer. Experiență de 20+ ani în jurnalism. A început ca reporter de teren la fosta rețea de ziare locale MONITORUL, unde a fost apoi editor și redactor sef-adjunct. A condus două săptămânale, BUSINESS MAGAZIN si MONEY EXPRESS – și a fost, pentru scurt timp, director al diviziei online a televiziunii publice.

Începând din 2014 lucrează în proiectul Superscrieri, unde a susținut traininguri pentru 100+ jurnaliști tineri. Face periodic, alături de Fundatia Friends for Friends, traininguri de corporate writing & storytelling, iar din 2015 scrie MONDAY MEMO, un distilat săptămânal de informație pentru oameni ocupați.

ALEX CONDRACHE – lector atelier GÂNDIRE CRITICĂ ȘI STORYTELLING

Alex CondracheAlexandru Condrache are o licenţă în filosofie și un master în comunicare/jurnalism este un tânăr cercetator specializat în literatură comparată, teorie literară și studii culturale. A obținut un doctorat în filologie la Universitatea de Vest din Timișoara, iar în prezent scrie o a doua teză doctorală în literatură comparată la Western University London în Canada.

Este interesat de literatura central și est europeană, postcomunism, extremele politice în Europa Centrală și de Est, teoretizarea jocului (ludology), comunicarea interculturală, educația non-formală și conexiunile ei cu gândirea critică și creativă. A publicat și are în curs de publicare studii în mai multe reviste de cercetare și volume colective din România sau din Europa, precum Caietele Echinox, revista Transilvania, Food and History. A publicat proză scurtă în reviste precum Dilema Veche, Orizont sau Tiuk.

DARIA GHIU – lector atelier ARTA RADIO

Daria GhiuDaria Ghiu este istoric și critic de artă. Trăiește și lucrează la București. Este doctor în istoria artei al Universității Naționale de Arte din București, cu o teză despre istoria Pavilionului României la Bienala de artă de la Veneția, coordonată de Prof. Anca Oroveanu și Prof. Beat Wyss. În 2015, a publicat În acest Pavilion se vede artă. România la Bienala de artă de la Veneția (Editura Idea, Cluj). A semnat studii critice în mai multe cataloage și a editat o carte semnată de Dan Perjovschi, 20/22. Douăzeci de ani de texte (Editura Cartea Românească, 2010). Începând cu 2007, semnează cronici de artă și interviuri pentru diferite publicații culturale și de artă, locale și internaționale. Din 2008, este jurnalist la Radio România Cultural, unde a avut numeroase intervenții în direct și a realizat documentare, reportaje și interviuri. Din ianuarie 2017 este realizatoarea emisiunii Arte frumoase (difuzată în fiecare sâmbătă la ora 18.30) și semnează o rubrică permanentă în fiecare miercuri, în emisiunea Orașul vorbește. Între 2008 și 2019 a fost redactor la Editura Casa Radio. Ocazional curatoriază expoziții de artă, printre care România la Veneția. 89 de ani de Bienală (tranzit.ro/București, 2013), Sights and Sounds: Global Film and Video – Romania (The Jewish Museum, New York, 2014), Bienala alb-negru (Muzeul de artă din Satu Mare, 2017). Este membră AICA – Asociația Internațională a Criticilor de Artă. Din 2016 este lector asociat CESI – Centrul de excelență în Studiul Imaginii, Universitatea București, unde predă cursuri de avangardă și artă contemporană.

DANA SARMEȘ – OPEN SOURCE MENTORING & KNOWLEDGE CURATING

Dana SarmeșDana Sarmeș este critic și istoric de artă, curator independent, lector asociat al Facultății de Artă și Design Timișoara și manager cultural; are o licență în istoria și teoria artei, studii de master în filosofie și un doctorat în arte vizuale. Este fondator al Asociației Culturale Contrasens (2015) și al Editurii Contrasens – editură dedicată cărții de artă.

Agenda ei curatorială este orientată spre schimbările sociale și politice din societățile post-socialiste după 1989 și are ca repere arta și politica, arta și protestul social și arta ca praxis politic. A organizat și curatoriat numeroase expoziții în România – Madx in Romania (2018), PUTERE. Povestiri personale (2018), We Transfer: Art and Politics in Appropriate Hands (2019), Europa Wonderland/ Body Space: Citizenship and Territories (2020) și a editat peste 15 titluri de carte de artă contemporană, politică culturală și management cultural.

Pentru alte detalii nu ezita să ne scrii la adresa de email: asociatia.contrasens@gmail.com