TMcult® la Chișinău – Mediere culturală și comunicare a culturii 

Program educațional pentru spațiul cultural

19 – 25 IUNIE 2023 – CHIȘINĂU

WRITE CULTURE,
REWRITE MOLDOVA!

ÎNSCRIERI PÂNĂ ÎN: 25 MAI 2023, ORA 24:00

TMcult® – Mediere culturală și comunicare a culturii este un program de formare profesională pentru spațiul cultural, adresat tinerilor între 18 – 35 de ani, în formatul unei școli de vară, tip Boot Camp & Roller Coaster! Predarea cursurilor este în limba română!

19 iunie – 25 iunie 2023, de la 09:00 la 20:00
– Luni – Vineri: în spațiul MEDIACOR, Strada Alexei Mateevici 60, Chișinău
– Sâmbătă: excursie la Cahul la Festivalul de Film și lecții în parc pe iarbă
– Duminică: pitch la MEDIACOR selecție poziție intern pentru Festivalul de Film TAIFAS de la Timișoara (5-12 NOIEMBRIE 2023).

20 locuri disponibile 

CE OFERIM CA FORMARE

☑ 1 Master Class de formare – Mediere Culturală și implicarea publicului coordonat de Prof. Mihaela Tilincă, PhD (expert în Alfabetism și Lingvistică, mediator cultural; dezvoltator programe de educație prin și pentru cultură)

☑ 1 Workshop – Medierea Artei Contemporane Of/By/For All – coordonat de Prof. Dana Sarmeș, PhD (critic și istoric de artă, curator independent, mediator și manager cultural, dezvoltator de programe de mediere culturală)

☑ 1 Workshop – Medierea Filmului de Artă – coordonat de Andrea Reisz, PhD ( mediator și manager cultural, dezvoltator de programe de educație prin film)

☑ 1 Seminar – Comunicare și marketing cultural – coordonat de Vlad Tăușance (expert în comunicare și marketing în Echipa Curatorială Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii)

Open Source Mentoring & Knowledge Curating cu Prof. Mihaela Tilincă, PhD (expert în Alfabetism și Lingvistică, mediator cultural; dezvoltator programe de educație prin și pentru cultură)

30 zile de practică și internship pentru un singur candidat, în cadrul Festivalului de Film, Artă și Cultură Balcanică TAIFAS, de la Timișoara 5-12 noiembrie 2023

CE OFERIM CA DOCUMENTARE

• Discuții publice cu scena locală de artă contemporană și film
• Întâlnire cu echipa de comunicare Moldox – Festival de Film Documentar pentru Schimbare Socială
• Întâlnire cu echipa de comunicare Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii
• Întâlnire cu echipa de mediatori Asociația Culturală Contrasens
• Acces la platforma CinEd 2.1
• Acces la resursele edu TMcult®

BONUS

★ Internship cu posibilitate de permanență sau part-time în echipa de mediatori culturali Asociația Culturală Contrasens Timișoara (poziție remunerată) pentru un candidat selecționat pe 25.06.2023 – BURSA 1000 euro brut
★ Networking, Fellowship, Internship, Alumni
★ Team Bonding cu seriile de rezidenți 2017, 2018, 2019, 2021 de manageri culturali, mediatori culturali, comunicatori ai culturii în rețeaua Contrasens
★ Mentorat pe viață!

CINE POATE APLICA

Oricine, indiferent de cetățenie, etnie, sex, religie, convingeri politice. Tot ce trebuie e să crezi în cultura ca spațiu de creștere și inovare pentru artiști, ca platformă de regenerare și dialog în comunitate și ca experiență accesibilă unui public divers.
✦ Vârsta 18-35 de ani
✦ Reprezentanți ai ONG-urilor dezvoltatoare de programe culturale
✦ Profesori, educatori sau pedagogi care cred în educația STEAM

––> Acest program este adresat tinerilor care cred în Educația Altfel, Școala Altfel, care cred că prin cultură redefinim comunitatea.

RECOMANDARE: Cursanții ar fi recomandat să aibă laptop, pentru a accesa în timp real platforme digitale.

COSTURI

Zero. Școala TMcult® – Mediere culturală și comunicare a culturii este gratuită!

⇢ Asigurăm masă de prânz pe toată durata programului
⇢ Excursia la Cahul și accesul în Festival este gratuit
⇢ Pentru rezidenți din alte localități NU asigurăm cazare
⇢ Pentru rezidenți din alte localități NU asigurăm transport
⇢ Pentru Internship la Timișoara asigurăm cazare
⇢ Pentru Internship la Timișoara asigurăm transport
⇢ Materialele didactice sunt gratuite

Pregătește-ți CV-ul și aplică prin formularul de mai jos. Baftă!

TERMEN DE DEPUNERE A CANDIDATURII: 25 MAI 2023 – ORA 24,00
INTERVIURI și SELECȚIE: 16-31 MAI 2023
COMUNICAREA REZIDENȚILOR SELECȚIONAȚI: 1 IUNIE 2023

CINE SUNT LECTORII?

DANA SARMEȘ – lector atelier Medierea Artei Contemporane

Dana SarmeșDr. Dana Sarmeș este critic și istoric de artă, curator independent, lector asociat al Facultății de Artă și Design Timișoara și manager cultural. Are experiență vastă în coordonarea de programe culturale, producție artistică, programe de educație, mediere artistică și politici publice în domeniul culturii. Are o licență în Istoria și Teoria Artei, studii de master în Filosofie și un doctorat în Arte Vizuale. Este fondator al Asociației Culturale Contrasens (2015) și al Editurii Contrasens – editură dedicată cărții de artă.

În toate proiectele culturale și educaționale pe care le gândește, Dana Sarmeș vine pe contrasens, pentru că ea crede în originalitate și inovație, în școala altfel, în educația altfel și țintește schimbări autentice, cu impact, care să lase urme cât mai însemnate în societatea românească.

MIHAELA TILINCĂ – lector Masterclass MEDIERE CULTURALĂ ȘI IMPLICAREA PUBLICULUI

Dr. Mihaela Tilincă este educator și mediator cultural din Timișoara, implicată în dezvoltare, monitorizare și evaluare de proiecte în cultură și educație, formare, cercetare și concepere de programe de formare și mediere culturală. În ultimii douăzeci și cinci de ani a dezvoltat și implementat proiecte și a făcut mediere culturală pentru British Council, Asociația Culturală Contrasens, Civicultura, Universitatea Politehnica Timișoara. Este licențiată a Universității de Vest Timișoara (1984) și are un doctorat în analiza discursului și Alfabetism de la Universitatea din Lancaster UK (2007).

VLAD TĂUȘANCE – lector atelier COMUNICARE ȘI MARKETING CULTURAL

Vlad Ioan Tăușance este expert în comunicare și marketing în Echipa Curatorială Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. În ultimii zece ani a făcut parte din echipa Fundației Friends For Friends, unde a dezvoltat programe de sprijin în marketing și comunicare pentru organizații neguvernamentale, proiecte educaționale și de publishing. Este apropiat de sectorul cultural independent și de industriile creative, participă frecvent în calitate de moderator, formator sau comunicator în festivaluri, ateliere și conferințe de specialitate. A publicat două volume de poezie și a scris două piese de teatru.

ANDREA REISZ – lector atelier MEDIEREA FILMULUI DE ARTĂ

Andrea Reisz a studiat Teatrologie, Filmologie și Științe Media la Universitatea din Viena și a absolvit cu o lucrare despre cinematografia contemporană românească. După absolvire, a fost secretar literar la Teatrul German de Stat din Timișoara. În 2018-2019, a fost Consilier al Secretarului de Stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, implicându-se în dezvoltarea cadrului legislativ privind finanțarea și implementarea programului Timișoara Capitală Culturală 2023. Din 2020, Andrea este director de program și coordonează proiecte de cercetare, formare și educație media la Asociația Culturală Contrasens, inclusiv proiectul european de educație cinematografică CinEd 2.1, care include programe de educație pentru elevi și formări pentru profesori, și se ocupă de cooperarea internațională a asociației. În prezent este doctorand în cadrul UVT cu o cercetare în domeniul Studii Culturale, cercetare coordonată de scriitoarea Adriana Babeți.

Școala TMcult® la Chișinău este organizată de către Asociația Abstract-Press în parteneriat cu Asociația Culturală Contrasens și este susținută de Ministerul Culturii al Republicii Moldova.

Pentru alte detalii nu ezita să ne scrii la adresele de email: abstract.presss@gmail.com și asociatia.contrasens@gmail.com

TMcult® este un program produs de Asociația Culturală Contrasens ce își propune să contribuie la educarea prin și pentru cultură a unei generații noi de profesioniști capabili să angajeze publicuri noi prin abordări inovative, să sprijine comunități cu identitate și potențial cultural ridicat și să propună platforme de comunicare a culturii, care să capitalizeze know-how-ul existent și să stimuleze audiențe noi, care să participe la co-producerea culturii vii.