THE OTHER EUROPE’S CINEMA / CINEMATOGRAFIA CELEILALTE EUROPE

Program educațional

FILM LITERACY
Octombrie 2020 – Noiembrie 2020

Promovarea educației cinematografice ca metodă de lucru în școală


THE OTHER EUROPE’S CINEMA își propune să crească și să dezvolte interesul pentru filmul est european în rândul tinerilor cu vârstă cuprinsă între 14 – 19 ani.

✔ 10 ateliere de analiză de film în școli

✔ 10 proiecții de film pentru tineri

✔ 1 training destinat cadrelor didactice

✔ 1 hub online permanent cu resurse educative

Ce înseamnă The Other Europe's Cinema?

The Other Europe’s Cinema încurajează și promovează folosirea cinematografiei ca instrument pedagogic în clasă, generând și oferind acces gratuit către materiale printr-o platformă educațională interactivă, instruind profesorii cum să folosească metode de educație cinematografică în clase prin organizarea unui atelier dedicat cadrelor didactice, întreține rețeaua de cercetare a filmului est-european prin participarea la prima întâlnire a consorțiului Cinematografia Celeilalte Europe, și în același timp încurajează  elevii să gândească critic și să analizeze instanțe media, să descopere istoria printr-o abordare euro regională și să le stimuleze apetitul pentru cinematografia Est-Europeană prin ateliere de educație prin film și proiecții organizate în școli partenere.

Cum arată atelierele de film?

Ascunse sub narațiunea filmului se află discursuri dominante și alternative legate de lumea în care trăim.
Workshopul de analiză de film are ca scop descoperirea acestor discursuri. În cercuri de discuții vom încerca să deconstruim temele și motivele principale, dar și motivele și discursurile secundare.
La ce să fim atenți? Ce înseamnă mis-en-scene? Cum analizăm imaginea, montajul, sunetul din film?
Elevii vor fi familiarizați cu termeni din analiza de film și vor putea aprecia estetica filmică, elementele de cinematografie. De asemenea se va insista pe rolul simbolurilor, discursurilor, temelor recurente. Această parte introductivă și mai mult tehnică, va fi susținută de exemple din cinematografie – unele clasice, altele contemporane.
A doua parte a atelierului va fi dedicată cinematografiei est-europene și va avea o abordare aplicată, experiențială.
Se vor viziona secvențe de film, iar participanții vor urmări criteriile menționate anterior. Temele vor fi abordate într-un mod comparativ, luând în considerare contextul euro-regional. Asta înseamnă că un subiect, cum ar fi viața cotidiană în comunism va fi abordat prin exemple din mai multe filme est-europene: Cum este redată această temă într-un exemplu de cinematografie română, bulgară sau albaneză? Care sunt motivele comune și unde observăm diferențe?
Elevii vor fi încurajați să facă conexiuni cu cunoștințe din programa școlară, dar și cu cunoștințe acumulate în alte contexte – literatură, artă, discuții familiale. În felul acesta, ei vor fi încurajați să testeze metode de interpretare, să tragă concluzii, să compare forme de expresie diferite și să abordeze temele și motivele într-un mod comparativ. Cursul va urmări atât limbajul filmic și estetica cinematografiei din Europa de Est, cât și temele recurente sau discursurile promovate în film.

Cum te poți înscrie?

Primele ateliere și proiecții de filme se vor desfășura în unele școli din Timișoara, începând cu 15 octombrie 2020.
În curând vom reveni cu mai multe informații despre modalitatea de înscriere, însă până atunci, pentru alte detalii nu ezita să ne scrii la adresa de email: asociatia.contrasens@gmail.com.