Un proiect inspirat de Johan van der Keuken

Avem 17 ani / We are 17 / Tenim 17 anys / Mums 17

Avem 17 ani (sec. XXI) este un proiect cultural inovator și colaborativ, coordonat de organizațiile A bao a Qu (Barcelona), Asociația Culturală Contrasens (Timișoara) și Meno Avilys (Vilnius), inspirat de seria de fotografii Wij zijn 17 (Avem 17 ani), realizată în anul 1955 de renumitul regizor și fotograf olandez Johan van der Keuken. Seria de portrete documentează experiențele tinerilor de 17 ani și surprinde o imagine complexă a societății europene din anii 50.

Proiectul are ca scop principal să creeze un portret fotografic al Europei de astăzi, să promoveze arta fotografică, să faciliteze un dialog intercultural și intergenerațional și să reflecte asupra transformărilor sociale din ultimii 70 de ani (1955-2025).

În Barcelona, Timișoara și Vilnius, participanții vor fotografia persoane de aceeași vârstă și persoane care fac parte din generația lui Van der Keuken (n.‘30-’40). Astfel, dorim să încurajăm dialogul și să creăm portretele celor două generații de la un capăt la celălalt al Europei.

La nivel local, Avem 17 ani (sec. XXI) propune o serie de activități care îmbină creativitatea artistică, educația vizuală și interacțiunea intergenerațională:
  • Club de fotografie (februarie – mai 2024) – elevii cu vârsta între 16 și 18 ani vor avea oportunitatea de a explora tehnicile și aspectele artistice ale fotografiei de portret. Melissa Ivana îi va ghida în înțelegerea potențialului narativ al fotografiilor și în dezvoltarea abilităților lor artistice.
  • Școala de primăvară (aprilie – mai 2024) – Tinerii vor fi ghidați de fotografa Lorena Dumitrașcu și vor fi încurajați să folosească fotografia ca mijloc de exprimare și de a relata povești.
  • Școala de vară (iulie – august 2024) – Atelierul va avea loc în cadrul taberei FILMIC și este coordonat de Luiza Puiu, care va explora alături de tinerii din Sânnicolau Mare și regiune, tehnici din fotografia de portret.

Atelierele se vor finaliza cu următoarele expoziții locale:

  • Expoziție Avem 17 ani, Timișoara (mai – iunie 2024)
  • Expoziție Avem 17 ani, Sânnicolau Mare (august – septembrie 2024)

Complementar cu atelierele de fotografie, propunem un program de educație vizuală dedicat participanților celor 3 ateliere – tinerii vor fi familiarizați cu istoria artei, portretul în contextul cinematografiei și vor descoperi tehnici de storytelling.

În realizarea fotografiilor, tinerii vor fi ghidați de către:

Melissa Ivana (fotograf) lucrează în domeniile fotografiei și al videografiei. Are un BA și un MA de la Falmouth University UK, specializare foto-video. În prezent urmează cursurile de master din cadrul Facultății de Arte și Design Timișoara, cu specializare Practici curatoriale și lucrează ca facilitator pentru programul de educație cinematografică CinEd.

Lorena Dumitrașcu (fotograf) este fondatoarea Light stories. A inițiat numeroase traininguri de fotografie cu smartphone-uri la nivel național și internațional prin tehnica Photovoice. Fotografii ale sale au fost expuse în expoziții de grup în țară și publicate în reviste naționale și internaționale, printre care The DMS Magazine (RO), Lomography (USA), Art of Portrait (UK) și Glamour Romania (RO).

Luiza Puiu (fotograf) lucrează de peste 10 ani în fotojurnalism și în domeniul publicitar. După terminarea studiilor în Viena, a continuat activitatea pentru numeroase jurnale și reviste de actualitate din Austria și ca fotograf în cadrul congresului „European Forum Alpbach”. A publicat două albume foto- „Câinii din Veneția” (2016) și „Mic ghid a muzeelor vieneze” (2016).

Organizatori:
  • Asociația Culturală Contrasens (Timișoara)
  • A Bao A Qu (Barcelona) dezvoltă programe în care creația și cultura sunt axe centrale în demersurile educaționale. În 2012 lansează proiectul „Fotografia en curs” (www.fotografianecurs.org), un proiect dedicat transmiterii și diseminării fotografiei în sfera educațională care a implicat 400 de profesori și peste 20.000 de tineri.
  • Meno Avilys (Vilnius) implementează proiecte la nivel național și internațional în domeniul educației media. Este partener în proiecte europene de educație vizuală și activează în domeniul cercetării media, conectând cunoștințele academice cu experiența practică din domeniul audiovizual.
Parteneri:
  • Liceul de Arte Plastice Timișoara
  • Colegiul Național Bănățean
  • Liceul Teoretic Vlad Țepeș Timișoara
  • Liceul Teoretic Nikolaus Lenau
  • Sânnicolau TV

Avem 17 ani (sec. XXI) este un proiect coordonat de A Bao A Qu (Barcelona), în parteneriat cu Asociația Culturală Contrasens (Timișoara) și Meno Avilys (Vilnius) și este cofinanțat de Uniunea Europeană.
Părerile și opiniile exprimate sunt ale autorilor și nu reflectă neapărat cele ale Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.

Proiectul face parte din Programul cultural național “Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Power Station+ | Școli creative, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.