Artiști: Ana Adam, Silvia Amancei & Bogdan Armanu, Apparatus 22, Marius Bercea, Adrian Câtu, Jasmina Cibic, Yona Friedman, kinema ikon / Alex Halka & George Săbău, Thea Lazăr, Diana Lelonek, Liliana Mercioiu-Popa, Anca Munteanu Rimnic, Ciprian Mureșan, Michael Takeo Magruder, Cristian Rusu, Diana Vidrașcu, Sorin Vreme.

Video-inserturi speciale: Matthew Barney, Camille Henrot, Mike Kelley, Gordon Matta-Clark, Nam June Paik.

Expoziția se poate vizita la Comenduirea Garnizoanei Timișoara, din Piața Libertății, în perioada 15 octombrie – 15 noiembrie 2021.

PROGRAM: MARȚI – DUMINICĂ / 14.00 – 19.00

Expoziția Orașe invizibile / Tărâmuri imaginare se bazează pe o cercetare vizuală a ficțiunilor geografice necesare, a „realității iluziilor”, după cum numește Umberto Eco întreaga istorie a locurilor legendare din care este compusă cultura omenirii și producția misterelor care au generat călătorii, explorări, fantezii, imagini și povești. Structura expoziției este inspirată de dualitatea reprezentată adesea în mitologia cunoașterii și creației, în care alegerea determină întotdeauna formarea unui nou set de valori, fondarea unui sistem existențial sau crearea unei identități prin detașarea de o ordine prestabilită. Așadar, din capul locului, vizitatorul se „îmbarcă” pe unul dintre traseele construite de expoziție;

Terminalul A reprezintă Orașele invizibile, o destinație dificilă, care implică o confruntare cu trecutul traumatic al teritoriilor necunoscute, distruse, dispărute, uitate sau marginalizate, locuri care poartă cu sine amprenta unei rupturi identitare sau a unei confruntări cu forțe adverse, dar și o urmă a sublimului pe care doar ruina o poate declanșa, intuită de Italo Calvino în cartea omonimă. 

Terminalul B conduce călătoria spre Tărâmurile imaginare ale fanteziilor care produc o ieșire din realitate și o revenire la ea, un univers al proiecțiilor descătușate, în care orice e posibil, unde utopia întâlnește distopia și preia instrumentele critice pentru a privi realitatea printr-o lentilă îmbogățită, caleidoscopică și plină de speranță. Poate mai mult ca oricând, nevoia de a activa imaginația oamenilor în ce privește locurile fictive ale nostalgiei paradisului terestru este intim legată de promisiunea unei călătorii revelatoare și de puterea narațiunii de a fixa o legendă despre tărâmuri ale utopiei și iluziilor. 

Accesul la expoziție este permis cu prezentarea Certificatului Verde (certificat de vaccinare, dovada vindecării de COVID-19 în ultimele 180 de zile sau cu testare PCR sau test rapid) și numai în condițiile purtării de mască (medicală/nonmedicală) pe toată durata prezenței în interiorul spațiului expozițional și/sau în spațiile exterioare ale evenimentului. Îți mulțumim pentru responsabilitate!