Tabăra de Film CinEd 2.1
Pornind de la contextul Revoluției din ’89, Tabăra Urbană de Film CinEd 2.1 este un program educațional, prin care ne propunem să explorăm conceptele de libertate, democrație și participare, prin vizite ghidate, proiecții de film, exerciții de cercetare și creație, și cursuri de comunicare audio-vizuală.
În urma atelierelor și sub îndrumarea mentorilor, participanții vor realiza un scurtmetraj documentar de tip eseu care tratează în mod personal și reflexiv conceptul de Libertate și experiențele Revoluției Române din Decembrie 1989, cum se raportează tinerii la revoluție, și ce a însemnat/înseamnă libertatea pentru noi.
Predarea Revoluției Române din 1989 în școlile românești începe prin familiarizarea elevilor cu contextul social, politic și economic din perioada comunistă. Sunt marcate evenimentele cheie care au dus la declanșarea Revoluției din decembrie 1989. De multe ori subiectul este tratat superficial, cu focus pe date istorice. În același timp resursele online riscă să dezinformeze, internetul este plin de texte elaborate de nespecialiști, care instrumentalizează istoria în favoarea unor discursuri. Proiectul evidențiază atât mărturiile personale, cât și reflexiile tinerilor, care prin exerciții de imaginație se vor putea pune în situația martorilor. Prin prezentarea unor noi perspective, prin problematizarea unor aspecte legate de ce înseamnă libertatea pentru diferitele generații, ne propunem să tratăm subiectul într-o manieră afectiv-personală, fără a compromite obiectivitatea cercetării.
CE FACEM ÎN TABĂRĂ?
- Explorare istorică prin povești personale: proiectul generează dialog între generații pentru a arăta cum s-au modificat realitățile societății românești în ultimii 35 de ani.
- Cercetare și creație prin exerciții interactive și cursuri de comunicare audio-vizuală. Participanții vor învăța să documenteze, să creeze conținut original și să utilizeze filmul ca metodă de exprimare personală.
- Colaborare artistică: colaborăm cu profesioniști din industrie pentru a realiza un scurtmetraj documentar de tip eseu.
ATELIERE
PERIOADA DE DESFĂȘURARE: 2024
- 01 – 15 iulie – program de Tabără
- 15 – 28 iulie – documentare individuală
- 29 – 30 iulie – concept și decupaj
- 01 – 04 august – filmare
- 05 – 30 august – montaj și post-producție
- octombrie – noiembrie – proiecții școlare și proiecție la Taifas – festival de film și cultură balcanică
MENTORII
Simona Constantin a studiat regie de film la UNATC București, fiind în producție cu un documentar de lung-metraj cu și despre Caliu, lăutarul violonist din Clejani. Colaborează cu artiști din diferite discipline la lucrări de artă vizuală și relațională, centrate în jurul unor comunități specifice.
Andrea Reisz a studiat la nivel BA și MA Dramaturgie, Film și Studii Media la Universitatea din Viena, Austria. A absolvit studiile cu o lucrare despre Cinematografia Contemporană Românească.
Alexandru Macrinici este licențiat în Istorie, absolvind Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. De asemenea, este licențiat în Artele Spectacolului – Regie, la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, și a urmat un Master de Scriere Dramatică. În prezent este Doctorand la aceeași facultate.
Eduard Pârvu, absolvent UNATC, a lucrat ca DOP la peste 15 scurtmetraje și documentare, filmele sale fiind proiectate la festivaluri precum Locarno IFF, Hong Kong IFF, Lisbon IFF.
Andrei Boanță, profesionist independent cu o experiență de peste 8 ani în producție audio pentru diferite tipuri de conținut audio-vizual – film, reclame, documentare, instalații de artă sonoră.
ORGANIZATORI
FINANȚATORI
Proiect co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
CinEd 2.1 face parte din CinEd – proiectul european de cooperare cofinanțat prin programul Europa Creativă/MEDIA al Uniunii Europene dedicat educației cinematografice.