Unul dintre scopurile acestui număr al Artsens este să clarifice care-i faza cu arta viitorului. Pe lângă tot ce veți afla în următoarele pagini, eu vă transmit că arta viitorului este, într-o oarecare măsură, arta trecutului. Și ce mod mai bun de a documenta arta trecutului decât prin cărți, companioni care, rămânând alături de noi peste ani, își vor lăsa amprenta asupra artei viitorului? În rândurile ce urmează, veți putea consulta o listă a cărților de artă ce au fost sau urmează să fie lansate în cadrul Bienalei de anul acesta.
În data de 3 octombrie, la puțin timp după începerea Bienalei, a avut loc online lansarea catalogului Our Other Us. În ediție bilingvă, acesta conține atât informații despre artiștii prezenți și operele lor, cât și câteva cuvinte de la curatori și sponsori și detalii despre programele de mediere.
Spre sfârșitul lunii, pe data de 22 octombrie, a avut loc lansarea primului catalog al BETA (Bienala Timișoreană de Arhitectură). Tot în format bilingv, în paginile sale se regăsesc detalii cu privire la ediția din 2020, centrată pe responsabilitate, la evenimentele care au avut loc în cadrul acesteia, proiectele din cadrul expoziției Enough IS Enough, câștigătorii Expoziției-Concurs Beta, cât și texte scrise de colaboratori. Catalogul este disponibil și online.
În data de 28 octombrie a avut loc lansarea cărții Estetica întâlnirii. Enigma artei contemporane, scrisă de Baptiste Morizot și Estelle Zhong Mengual. În traducerea lui Bogdan Ghiu, aceasta este prima carte din noua colecție de texte critice a editurii Contrasens. Dacă vreți și voi să vă întâlniți cu Estetica întâlnirii și cu traducătorul, o puteți face în rubrica Dialoguri pe Contrasens a acestui număr, în articolul Andreei Neag.
Cât despre lansările viitorului, în acest moment mai avem de așteptat încă un astfel de eveniment. Intitulat AFTERWORD. The Secret Life of Books, și facilitat de Institutul Prezentului, evenimentul are ca scop lansarea cărților unor artiști timișoreni: catalogul Constantin Flondor (2021), publicația expoziției 24 de argumente (2020) și cartea lui Diet Sayler, Pentru o structurare aleatorie a spațiului, 2019, ediție în cadrul seriei Parkour. Evenimentul va avea loc de la ora 18:00.
Astfel se va încheia saga de evenimente editoriale care au avut loc în cadrul ediției de anul acesta a Bienalei Art Encounters. Mulți artiști, din multe domenii, care ne-au purtat pe drumul prin și spre Our Other Us, dar și, poate, pe calea spre înțelegerea artei contemporane. Și multe cărți, pentru multe tipuri de public, care vor trece testul timpului și vor rămâne cu noi, făcând posibilă astfel prezența unei fărâme din arta trecutului în arta viitorului.