CinEd 2.1. Let’s watch together!
European Cinema Education for youth / Educație cinematografică pentru tineret
2022-2024

CinEd este un proiect de cooperare european susținut prin programul Europa Creativă – MEDIA, conceput în 2015.

CinEd este un consorțiu format din organizații din 10 țări europene: Cinemateca Portugesa-Museo Do Cinema (Portugalia), Arte Urbana Collectif (Bulgaria), Asociația Culturală Contrsens (România), DFF – Deutsches Filminstitut & Filmmuseum (Germania), A BAO A QU ASSOCIACIO (Spania), Os Filhos de Lumiere (Portugalia), GET Societa Cooperativa Sociale (Italia), Asociace Ceských filmových klubů – AFK (Republica Cehă), Udruga Bacaci Sjenki (Croația), MOG Technologies (Portugalia), Ihme Film (Finlanda), Archeia Tainion Tis Ellados Tainiothiki Tis Ellados (Grecia), Deutsche Filmakademie e.v. (Germania).

CinEd este un program strategic ce încurajează tinerii din Europa să descopere bogăția și diversitatea filmului european, dezvoltând în același timp capacitatea pentru gândirea critică și cunoașterea conceptelor de limbaj cinematografic.

CinEd este dedicat transmiterii celei de-a șaptea artă ca un obiect cultural și material ce ajută la înțelegerea lumii.

CinEd este:

– o platformă digitală comună cu acces gratuit de vizionare;
– o colecție de filme europene clasice și contemporane aleasă de partenerii programului;
– un set bogat de materiale pedagogice;
– prioritate acordată multilingvismului;
– formare pentru profesori, educatori, instructori și tutori;
– proiecții publice urmate de activități educaționale și creative pentru un public tânăr.

În calitate de partener al programului CinEd, Asociația Culturală Contrasens va organiza în anii 2022-2024:
  • proiecții publice la cinema și în școli pentru elevi din Timișoara și din județele învecinate
  • ateliere în școli după proiecții unde tutorii noștri vor fi prezenți la clase pentru a susține activități educative;
  • sesiuni de formare pentru tutori și profesori
  • traduceri în limba română și adaptarea grafică a publicațiilor CinEd
  • evenimente conexe dedicate regizorilor/filmelor din colecție

 

 


Colecția de filme CinEd

În cadrul proiectului au fost dezvoltate metode comune de predare bazate pe o selecție de filme produse de țări europene partenere în proiect. Colecția de filme a fost concepută de către parteneri pentru a reflecta asupra diversității cinematografiei europene evidențiind și o identitate europeană comună. Fiecare țară parteneră alege filmele reprezentative pentru propriul spațiu cinematografic național și adecvate pentru un public tânăr. Selecția se bazează pe criterii convenite între parteneri: calitate, coerență și diversitate / adaptare și interes pentru diferitele grupe de vârstă / filme clasice și voci noi în cinematografie / prezența filmului la festivaluri / teme / valori educaționale / patrimoniu și filme contemporane.


Pedagogia CinEd

Abordarea a fost concepută pentru a putea fi adaptată timpurilor noastre, caracterizate de schimbări rapide, majore și continue în modul în care vedem, primim, difuzăm și producem imagini. Aceste imagini sunt văzute pe ecrane diferite, de diferite dimensiuni: de la ecranul de cinema, la televizoare, calculatoare, tablete și smartphone-uri.

Publicațiile CinEd propun și susțin o abordare pedagogică sensibilă, inductivă, interactivă și intuitivă, obiectivul fiind ca imaginile să nu fie trecătoare, ci să aibă un sens. Cinematografia, în acest sens, este o artă sintetică neprețuită deoarece construiește și susține perspectiva generațiilor tinere.

Proiectul acordă prioritate multilingvismului – materialele pedagogice dezvoltate în cadrul programului sunt disponibile în toate limbile țărilor partenere, dar și în limbi de circulație internațională precum engleză și franceză.

Pentru mai multe informații ne puteți contacta la numărul tel.+40 773 348 036 sau pe e-mail la adresa asociatia.contrasens@gmail.com