Stiri

Fokus Fassbinder, 16-20.11.2022, Timișoara

Anul 2022 marchează 40 de ani de la moartea regizorului Rainer Werner Fassbinder.

Cu acest prilej Asociația Culturală Contrasens, Centrul Cultural German Timișoara și Cinema Victoria Timișoara prezintă o retrospectivă de autor dedicată regizorului.

Programul cuprinde patru proiecții de film și expoziția de afișe Fassbinder 1945-1982, curatoriată de Goethe Institut München.

Ne bucurăm să-l avem alături de noi, la două dintre proiecții, pe mediatorul de film Florian Höhr de la Deutsches Filminstitut Frankfurt.

Rainer Werner Fassbinder (1945-82) este unul dintre cei mai importanți regizori din istoria cinemaului din Germania și una dintre figurile reprezentative ale Noului Cinema German. Cariera sa, deși de scurtă durată – aproape 16 ani de activitate – s-a remarcat printr-un parcurs artistic remarcabil. Între 1966 și 1982 a regizat 31 de filme, două producții de televiziune, trei filme de scurtmetraj și două seriale TV – pe lângă alte piese de teatru. De la impactul social pe care l-a avut ”Wirtschaftswunder” (miracolul economic din Germania de după război) până la urmele lăsate de trecutul național-socialist, Fassbinder pune sub lupă societatea burgheză din Germania, cu toate fricile și tabuurile sale. Criticat și lăudat în aceeași măsură, opera sa a deschis dialoguri, drept urmare putem spune că a fost unul dintre cei mai proeminenți și controversați artiști din Republica Federală Germană.

🎫 BILETE: https://cinemavictoria-tm.ro/evenimente/fokus-fassbinder/


PROGRAM

𝗠𝗶𝗲𝗿𝗰𝘂𝗿𝗶, 𝟭𝟲 𝗻𝗼𝗶𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲

🕕18:00 VERNISAJUL EXPOZIȚIEI DE AFIȘE FASSBINDER 1945-1982
Concept: Eva Schmitt, Christian Lüffe, Goethe-Institut München

Expoziția a fost concepută în anul 2007 de Goethe-Institut München cu ocazia aniversării a 25 de ani de la moartea lui Rainer Werner Fassbinder. Conceptul expoziției constă în alăturarea afișelor colorate de film din opera regizorului Fassbinder cu posterele ce prezintă citate ale regizorilor contemporani, concepute cu o implementare grafică în mod deliberat redusă (fonturi asemănătoare mașinii de scris, tipărite pe un format de hârtie cu un aspect intenționat„ieftin”). Prin alăturarea acestor afișe-citat se creează o legătură între regizorii contemporani și Fassbinder, o relație construită prin diferite afirmații ce uneori ating note foarte personale.

Expoziția va putea fi vizitată gratuit până duminică 20 noiembrie, în timpul programului cu publicul al cinematografului.

🕡 18:30
🎬 ANGST ESSEN SEELE AUF – ALI: FRICA MĂNÂNCĂ SUFLETUL (1974)
Regia: Rainer Werner Fassbinder
Cu: Brigitte Mira, El Hedi ben Salem, Barbara Valentin
Dramă, Germania
Durata: 1h32min
Emmi, în vârstă de șaizeci de ani, are trei copii mari și lucrează ca menajeră pentru a-și putea suplimenta pensia mică. Se îndrăgostește de un tânăr marocan pe nume Ali. Când decid să se căsătorească, toată lumea se întoarce împotriva lor. Nici măcar copiii lui Emmi nu mai vor să audă de ea. Când presiunea din exterior se diminuează, tensiunea dintre Emmi și Ali crește. Ali se simte atras de o altă femeie.
ALI: FRICA MĂNÂNCĂ SUFLETUL, o capodoperă a vremii sale, este unul dintre cele mai bune filme ale lui Rainer Werner Fassbinder. Acest film a reprezentat primul succes al regizorului la un festival de film, fiind câștigătorul FIPRESCI – Premiul Federației Internaționale a Criticilor de Film – și premiul juriului ecumenic la Cannes, în 1974.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=AAhodrNP_zY


𝗝𝗼𝗶, 𝟭𝟳 𝗻𝗼𝗶𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲

🕕18:00
🎬 KATZELMACHER (1969)
Regia: Rainer Werner Fassbinder
Cu: Hanna Schygulla, Lilith Ungerer, Rudolf Waldemar Brem
Dramă, Germania
Durata: 1h28min
Jorgos, un muncitor imigrant din Grecia, se alătură unui grup de tineri din München, care explorează orașul. Farmecul lui o cucerește pe tânăra Maria care se îndrăgostește de el. Acest străin stârnește ostilitate și gelozie în rândul grupului, fiind insultat și agresat verbal drept „comunist” și „câine grec”, insulte care degenerează în violență fizică. După ce a fost atacat, Jorgos îi vorbește Mariei despre dorința sa de a se întoarce acasă, în Grecia, împreună cu ea.
„Katzelmacher” este termenul depreciativ folosit pentru a descrie muncitorii străini pe care Germania i-a recrutat în Europa în anii 1960. La origine, cuvântul provine probabil din „Kesselmacher”, de la meșteșugarii ambulanți din sudul Europei.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=VFS2adeQh0o


𝗩𝗶𝗻𝗲𝗿𝗶, 𝟭𝟴 𝗻𝗼𝗶𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲

🕕18:00
🎬 DIE EHE DER MARIA BRAUN – CĂSĂTORIA MARIEI BRAUN (1979)
Regia: Rainer Werner Fassbinder
Cu: Hanna Schygulla, Klaus Löwitsch, Ivan Desny
Dramă, Germania
Durata: 1h45min
Povestea o urmărește pe Maria Braun, o tânără germană care se căsătorește cu un bărbat după o scurtă logodnă de trei săptămâni. Ei sunt căsătoriți pentru o parte dintr-o zi (și o noapte întreagă!) înainte ca el să plece la datorie în al doilea război mondial. Când războiul se termină, el este declarat dispărut în misiune, iar Maria rămâne să îl aștepte. Ea crede că este în viață chiar și atunci când un alt soldat, întors de pe front, îi anunță moartea. În timp ce așteaptă, Maria trebuie să se descurce și face acest lucru găsindu-și consolare în compania unui soldat afro-american. Soțul ei se întoarce acasă, dar ajunge în închisoare, ceea ce o obligă pe Maria să intre în câmpul muncii pentru a supraviețui, unde începe o relație cu proprietarul unei mari firme de textile. Nimic din toate acestea nu sunt dezvăluite soțului.
Filmul reprezintă unul din filmele mai de succes ale lui Fassbinder și a modelat imaginea Noului Cinema German în străinătate. Filmul face parte din trilogia BRD a regizorului Fassbinder, fiind urmat de filmele Lola și Veronika Voss.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=jZRZHv2VPCU


𝗦𝗮̂𝗺𝗯𝗮̆𝘁𝗮̆, 𝟭𝟵 𝗻𝗼𝗶𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲

🕕18:00
🎬 ENFANT TERRIBLE – COPILUL TERIBIL (2021)
Regia: Oskar Roehler
Cu: Oliver Masucci, Katja Riemann, Hary Prinz, Alexander Scheer, Erdal Yildiz, Anton Rattinger, Felix Hellmann, Jochen Schropp, Sunnyi Melles, Isolde Barth
Biografie, Dramă, Germania
Durata: 2h 14min
Trailer: https://youtu.be/fJoINIt4P9M

 

🎫 BILETE: https://cinemavictoria-tm.ro/evenimente/fokus-fassbinder/

One thought on “Fokus Fassbinder, 16-20.11.2022, Timișoara

  1. Giselle-G spune:

    Very interesting details you have remarked, appreciate it
    for putting up.Raise your business

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *