Programul de formare pentru
mediatori și formatori – stART CINEMA

⇒ Sesiune 2023: 08 – 11 iunie, Casa Bredicenilor, Lugoj
⇒ Costuri: formarea este gratuită, participanții trebuie să aibă disponibilitate pentru toate modulele de formare
⇒ Număr disponibil de locuri: 30

CONTEXT

În contextul derulării programului „PNRR – Pilonul IV. Coeziunea socială și teritorială”, Asociația CulturalăContrasens, împreună cu Primăria Lugoj, vă invită să participați la proiectul stART CINEMA. Acesta include un program de educație cinematografică, adresat tinerilor cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani, dar și programe de formare pentru mediatori culturali, profesori, ONG-uri din cultură și educație sau lucrători din industriile cultural-creative din localitatea Lugoj.

stART Cinema are scopul de a dezvolta rețeaua de persoane implicate în educație culturală (mediatori culturali, cadredidactice) din Lugoj și de a contribui la dezvoltarea de noi audiențe. Prin ancorarea în contextul proiectului stART Cinema, dorim să confirmăm cultura ca pilon de regenerare urbană și platforma de dialog și interacțiune în comunitate și să demonstrăm viabilitatea artei ca spațiu de experiență estetică și incubator pentru învățare aplicată și modelare a gândirii, printr-un program de educație și mediere culturală trans-disciplinar, inclusiv și inovator care diversifică publicul pentru cultură și propune noi conexiuni cu publicul existent, printr-un demers care explorează conexiunilene așteptate ale artei cu identitatea culturală, instituțională și urbană a Lugojului.

OBIECTIVELE FORMĂRII

  • Să activeze o rețea locală de operatori culturali pentru a contribui la dezvoltarea de programe culturale sustenabile la Lugoj.
  • Să consolideze o rețea de mediatori culturali care să contribuie la activarea și implicarea comunității în viața culturală din Lugoj.
  • Formarea de noi competențe profesionale în domeniul cultural pentru profesori și mediatori culturali prin abordări inovative, corelate cu curricula școlară care să capitalizeze know-how-ul existent și care să stimuleze audiențe noi.
  • Profesionalizarea lucrătorilor culturali din Industriile Cultural Creative ICC din Lugoj pentru a genera plus-valoare pe piața culturală a orașului.
  • Interconectarea lucrătorilor culturali la rețeaua locală, județeană, regională și națională pentru schimb de bune practici și consolidarea parteneriatelor public-privat, privat-privat în domeniul culturii.

PROGRAM
8 – 11 iunie 2023, Casa Bredicenilor, Lugoj

MASTERCLASS

MEDIERE CULTURALĂ ȘI DEZVOLTARE DE NOI AUDIENȚE

08.06 | 10:00 – 13:00
09.06 | 10:00 – 13:00
10.06 | 10:00 – 13:00
 11.06 | 10:00 – 12:00

Participanții vor învăța:

– conceptele și termenii specifici medierii culturale;
– rolul și rostul mediatorului cultural;
– metodologii de angajare și activare a publicului, dezvoltarea de noi audiențe;
– metode de accesibilizare a culturii;
– intervenția în comunitate;
– activare socială.
– conceptele și termenii specifici designului educațional;
– să gândească programe de educație prin cultură;
– să adapteze informația mediată la publicuri specifice cu nevoi specifice;
– modalități de adresare către publicuri, să articuleze argumente și să capteze atenția.

MIHAELA TILINCĂ – lector masterclass

Dr. Mihaela Tilincă este educator și mediator cultural din Timișoara, implicată în dezvoltare, monitorizare și evaluare de proiecte în cultură și educație, formare, cercetare și concepere de programe de formare și mediere culturală. În ultimii douăzeci și cinci de ani a dezvoltat și implementat proiecte și a făcut mediere culturală pentru British Council, Asociația Culturală Contrasens, Civicultura, Universitatea Politehnica Timișoara. Este licențiată a Universității de Vest Timișoara (1984) și are un doctorat în analiza discursului și Alfabetism de la Universitatea din Lancaster UK (2007).

SEMINAR

FINANȚĂRI ÎN CULTURĂ - cadrul legislativ: sesiuni, aplicații, abordări

08.06 | 15:00 – 17:00
09.06 | 15:00 – 17:00
 10.06 | 15:00 – 17:00

Pe parcursul celor 6 ore de atelier cursanții se vor familiariza cu Legislația în vigoare în România, privind finanțările nerambursabile în cultură. Vor face o incursiune prin programele naționale, internaționale, apelurile locale, județene, naționale și internaționale în cultură, precum și fonduri speciale, care acordă finanțări pentru cultură și educație.
Vor parcurge împreună cu facilitatorul etapele unei aplicații și vor desluși împreună metodologia și buna practică în solicitarea unor finanțări nerambursabile.

DANA SARMEȘ – lector seminar

Dana Sarmeș

Dr. Dana Sarmeș este critic și istoric de artă, curator independent, lector asociat al Facultății de Artă și Design Timișoara și manager cultural. Are experiență vastă în coordonarea de programe culturale, producție artistică, programe de educație, mediere artistică și politici publice în domeniul culturii. Are o licență în Istoria și Teoria Artei, studii de master în Filosofie și un doctorat în Arte Vizuale. Este fondator al Asociației Culturale Contrasens (2015) și al Editurii Contrasens – editură dedicată cărții de artă.
În toate proiectele culturale și educaționale pe care le gândește, Dana vine pe contrasens, pentru că ea crede în originalitate și inovație, în școala altfel, în educația altfel și țintește schimbări autentice, cu impact, care să lase urme cât mai însemnate în societatea românească.

CUI SE ADRESEAZĂ FORMAREA?

Tuturor lucrătorilor în Industriile Cultural Creative publice sau private indiferent de vârstă, sex, religie, orientare politică.

  • ONG-uri care activează în domeniul cultură și educație
  • Instituții publice de cultură – teatru, muzeu, galerie, bibliotecă,  cinematograf etc
  • Creativi – artiști, scriitori, jurnaliști. Sunt invitați toți creativii indiferent de forma de organizare (persoane fizice, PFA, ÎI, ÎF, artist-run-space etc)
  • Instituții de învățământ – profesori, educatori,pedagogi, mediatori

CUM APLIC?

Înscrie-te gratuit prin completarea formularului de mai jos.

Pentru întrebări și lămuriri, te rugăm să ne contactezi:

  • asociatia.contrasens@gmail.com
  • +40 748 779 730 Sînziana Pintean, coordonator proiect

“stART Cinema” (cod PNRR 035) este un proiect organizat de Asociația Culturală Contrasens și finanțat din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Pilonul IV / Componenta 11 – Turism și cultură, INVESTIȚIA I5 „Creșterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural”.

Proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Lugoj și realizat cu sprijinul CinEd.

Valoarea totală a proiectului este de 227.300 Lei.
Durata proiectului este de 15 luni, perioada de implementare a acestuia realizându-se în intervalul aprilie 2023 – iunie 2024.

Obiectivul proiectului constă în formarea de noi competențe profesionale în domeniul cultural pentru profesori și mediatori culturali prin abordări inovative, corelate cu curricula școlară care să capitalizeze know-how-ul existent și care să stimuleze audiențe noi. De asemenea, programul își propune dezvoltarea unui program de educație culturală transdisciplinar care diversifică publicul pentru filmul de artă și autor pentru 640 de copii și tineri din Lugoj.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

 

„PNRR. Finanțat de Uniunea Europeană – UrmătoareaGenerațieUE”.

mfe.gov.ro/pnrr/      www.facebook.com/PNRROficial/