Programul de formare pentru
profesori și educatori – stART CINEMA
⇒ Sesiune 2023: 16 – 17 noiembrie, interval orar 15.00 – 19.00, la Cinema Bela Lugosi, Lugoj
⇒ Costuri: formarea este gratuită, participanții trebuie să aibă disponibilitate pentru toate modulele de formare
⇒ Număr disponibil de locuri: 30
CONTEXT
În contextul derulării programului „PNRR – Pilonul IV. Coeziunea socială și teritorială”, Asociația CulturalăContrasens, împreună cu Primăria Lugoj, vă invită să participați la proiectul stART CINEMA. Acesta include un program de educație cinematografică, adresat tinerilor cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani, dar și programe de formare pentru mediatori culturali, profesori, ONG-uri din cultură și educație sau lucrători din industriile cultural-creative din localitatea Lugoj.
stART Cinema are scopul de a dezvolta rețeaua de persoane implicate în educație culturală (mediatori culturali, cadredidactice) din Lugoj și de a contribui la dezvoltarea de noi audiențe. Prin ancorarea în contextul proiectului stART Cinema, dorim să confirmăm cultura ca pilon de regenerare urbană și platforma de dialog și interacțiune în comunitate și să demonstrăm viabilitatea artei ca spațiu de experiență estetică și incubator pentru învățare aplicată și modelare a gândirii, printr-un program de educație și mediere culturală trans-disciplinar, inclusiv și inovator care diversifică publicul pentru cultură și propune noi conexiuni cu publicul existent, printr-un demers care explorează conexiunilene așteptate ale artei cu identitatea culturală, instituțională și urbană a Lugojului.
SESIUNE DE FORMARE PENTRU PROFESORI
CinEd 2.1 este un program strategic și structurat de educație cinematografică destinat copiilor și tinerilor adulți din Europa cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani. CinEd propune o metodă de educație bazată pe o colecție de filme produse de țări europene partenere ale proiectului, oferind instrumente de analiză si susținând o metodă de învățare sensibilă si inductivă.Scopul programului este, așadar, de a încuraja tinerii să descopere bogăția și diversitatea filmului european, dezvoltând în același timp capacitatea pentru gândirea critică și cunoașterea conceptelor de limbaj cinematografic.
În cadrul formării vom aprofunda metode practice, le vom dapta nevoilor dumneavoastră și vom acoperi următoarele teme:
- Tipurile de resurse disponibile prin platforma CinEd
- Catalogul de filme și pentru ce grupuri de vârstă sunt potrivite filmele
- Exemple de activități și bune practici
- Cum facem un profil de utilizator și cum putem descărca playerul de filme CinEd
LECTORI
16 – 17 octombrie 2023, Cinema Bela Lugosi, Lugoj
ANDREA REISZ – lector
Andrea Reisz a studiat Teatrologie, Filmologie și Științe Media la Universitatea din Viena și a absolvit cu o lucrare despre cinematografia contemporană românească. După absolvire, a fost secretar literar la Teatrul German de Stat din Timișoara. În 2018-2019, a fost Consilier al Secretarului de Stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, implicându-se în dezvoltarea cadrului legislativ privind finanțarea și implementarea programului Timișoara Capitală Culturală 2023. Din 2020, Andrea este director de program și coordonează proiecte de cercetare, formare și educație media la Asociația Culturală Contrasens, inclusiv proiectul european de educație cinematografică CinEd 2.1, care include programe de educație pentru elevi și formări pentru profesori, și se ocupă de cooperarea internațională a asociației. În prezent este doctorand în cadrul UVT cu o cercetare în domeniul Studii Culturale, cercetare coordonată de scriitoarea Adriana Babeți.
MELISSA IVANA – lector
Melissa este artist vizual și mediator cultural pe domeniile artă contemporană și film de artă, lucrează cu mediile fotografie și video. Are un BA și un MA de la Falmouth University UK, domeniul arte vizuale, cu specializare foto video. În prezent urmează cursurile de master din cadrul Facultății de Arte și Design Timișoara, cu specializare Practici curatoriale. Este parte din echipa Contrasens și coordonatorul programului de Film Literacy CinEd 2.1.
CUI SE ADRESEAZĂ FORMAREA?
Tuturor cadrelor didactice din instituțiile de stat sau privat.
indiferent de vîrstă, sex, religie, orientare politică
CUM APLIC?
Înscrie-te gratuit prin completarea formularului de mai jos.
Pentru întrebări și lămuriri, te rugăm să ne contactezi:
- asociatia.contrasens@gmail.com
- +40 748 779 730 Sînziana Pintean, coordonator proiect
“stART Cinema” (cod PNRR 035) este un proiect organizat de Asociația Culturală Contrasens și finanțat din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Pilonul IV / Componenta 11 – Turism și cultură, INVESTIȚIA I5 „Creșterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural”.
Proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Lugoj și realizat cu sprijinul CinEd.
Valoarea totală a proiectului este de 227.300 Lei.
Durata proiectului este de 15 luni, perioada de implementare a acestuia realizându-se în intervalul aprilie 2023 – iunie 2024.
Obiectivul proiectului constă în formarea de noi competențe profesionale în domeniul cultural pentru profesori și mediatori culturali prin abordări inovative, corelate cu curricula școlară care să capitalizeze know-how-ul existent și care să stimuleze audiențe noi. De asemenea, programul își propune dezvoltarea unui program de educație culturală transdisciplinar care diversifică publicul pentru filmul de artă și autor pentru 640 de copii și tineri din Lugoj.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
„PNRR. Finanțat de Uniunea Europeană – UrmătoareaGenerațieUE”.