#MINITREMU
Educating the next generation

Orele de muzică și educație artistică sunt principalele materii considerate inutile, infiderent de schimbările ce au loc în programa școlară. Însă mulți oameni nu înțeleg cât de importantă este integrarea artelor în viața unui copil sau adolescent. Acestea ajută la extinderea capacității unui copil de a interacționa cu lumea din jur și oferă un nou set de abilități pentru auto-exprimare și comunicare.

Gabriel Boldiș și Laura Borotea – duo-ul artistic Monotremu, au fondat Asociația Minitremu pentru a veni în ajutorul tinerilor care doresc să se dezvolte prin intermediul artei. Aceștia îmbină pedagogia cu arta, misiunea lor fiind aceea de a face arta înțeleasă prin experiența directă, dialog și reflexie.

Laura Borotea este absolventa Facultății de Arte Vizuale din Timișoara, fiind un membru activ al scenei artistice alternative. De asemenea, pe lângă activitatea de artist, Laura este curator și manager cultural, dar și profesor la Liceul Vocațional de Artă din Târgu Mureș. Gabriel Boldiș a absolvit Universitatea de Artă din Târgu Mureș, secția Comunicare Audiovizuală – Multimedia.

Printre primele proiecte Minitremu se numără seria Brâncuși de jucărie, replici miniaturale din lemn după celebrele lucrări Coloana Infinitului și Masa Tăcerii, care asemenea unor bucăți de lego pot fi asamblate și alaturate în diferite moduri. A urmat Carte de activităţi şi colorat cu desene făcută în colaborare cu artistul Dan Perjovschi. Astfel, copii sunt ajutați să înțeleagă prin intermediul artei forme ale societății contemporane la toate nivelurile ei: culturală, socială și politică, având ca rol familiarizarea cu arta, dar în același timp și cu societatea din care facem parte.

Următorul pas a fost organizarea unei tabere de vară pentru adolescenți, dedicată artei contemporane. Aflată la cea de-a șasea ediție, Minitremu Art Camp este locul de întâlnire între artiști și curatori, invitați să pregătească workshop-uri, și liceeni. Printre invitații se numără Alexandra Pirici, Anca Benera, Dan Perjovschi, Pavel Brăila, Manuel Pelmuș, și alții.

În cadrul acestei tabere, participanții se pot exprima liber, fiind încurajați sa spună ce gândesc, fără a fi judecați. Acest loc este un safe space pentru adolescenți, un loc în care nu există ierarhiile elev-profesor, intermediind o comunicare ca de la egal la egal. Tabără servește drept un context în care tinerii pot fi liberi și creativi, să genereze întrebări și dialog, să privească lucrurile din perspective noi, într-un cadru în care este sprijinit schimbul de idei.

An de an, Asociația Minitremu, alături de invitații săi, are pentru câteva zile rolul de mentor pentru tineri, umplând o parte din golurile lăsate de sistemul educațional.