Artă și comunitate

Numărul 2 • 04 October 2021

Arta rupe bariere, deschide minți și inimi. Arta, ca și celelalte lucruri create de om, este inevitabil influențată de societate și de de evenimentele cu impact asupra omenirii.

Pentru mult timp nu mi-am pus întrebări despre artă. Avea o relevanţă inerentă pentru mine fiindcă mă aflam în proximitatea acestui domeniu, îmi aducea plăcere şi aveam o mare curiozitate faţă de formele sale. Totuşi, în urmă cu ceva timp, am intrat într-un proces în care mi-am provocat asumpţiile iniţiale.

Arta actuală nu are doar referințe istorice sau filosofice deoarece și artiștii sunt oameni ca oricare alții cu interese ca oricare altele. În cazul de față este vorba despre jocurile video și modurile în care acestea pot fi îmbinate cu arta.

Am intenționat ca cele două expoziții să rămână în dialog, iar ambiția mea a fost să arăt continuitatea anumitor preocupări legate de mediu și în expoziția How to Be Together care redă valori în continuare valabile în epoca în care trăim.

#MINITREMU


de Andreea Dumitrescu

Gabriel Boldiș și Laura Borotea – duo-ul artistic Monotremu, au fondat Asociația Minitremu pentru a veni în ajutorul tinerilor care doresc să se dezvolte prin intermediul artei. Aceștia îmbină pedagogia cu arta, misiunea lor fiind aceea de a face arta înțeleasă prin experiența directă, dialog și reflexie.

Arta participativă își are originile în prima jumătate a secolului al XX-lea, în futurism și dadaism, manifestări artistice concepute pentru a provoca, scandaliza și agita publicul.

arta relațională


de Ionela Andreea Ghețe

Dintre numeroasele definiții ale artei, una spune că artă este ceea ce se întâmplă la întâlnirea dintre operă și spectator. Pe principiul întrebării „un copac care cade într-o pădure neauzit de nimeni mai produce vreun sunet?”, unii au teoretizat că arta nu înseamnă nimic dacă nu este văzută, apreciată (în sens larg) sau cunoscută de către public.

Aripa secretă


de Andreea Neag

Expoziția Secret Wing/Aripa Secretă își are originile într-un timp aflat dincolo de cortina de fier și invită la o reevaluare a prezentului prin invocarea unui trecut al cărui chip se vrea uitat înainte de vreme.

Artă și comunitate


de Alice Feraru

Individualitatea se poate manifesta doar în interiorul unei comunități – nu pot fi „eu” înainte ca un altul să îmi adreseze un „tu”. Astfel, trasăm împreună constelația diferențelor și asemănărilor noastre.

Percepțiile noastre despre lume sunt consecința imposibilității de a cuprinde toate detaliile ei. Nu putem privi lumea în ansamblu, așadar ce învățăm despre lume provine din modurile în care ne raportăm la fragmentele ei.

Trasând comunitatea


de Andreea Neag

Acest număr al ziarului Artsens explorează modul în care arta în general, și în special în cadrul Bienalei Art Encounters 2021, se raportează la comunități, le formează, le resping, le remodelează, le provoacă.

in times like this


de Ioana Terheș

Conceptul propus de către curatoarea Kasia Redzisz. How to be Together, prin expoziția prezentată în Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“ explorează noțiuni de colectivitate, responsabilitate socială, ecologie și sustenabilitate în toate aspectele producției artistice și ale vieții noastre.