Noi – empatie – apartenență – împreună – coabitare – grup – interior: cuvintele care construiesc conceptul de comunitate sunt profund pozitive. Ele creează un spațiu de viață, unde omul poate trăi, chiar prospera. Condiția este de a nu fi singur, ci alături de alții, care pot uni punctele comune și astfel să traseze comunitatea.

Așa cum nu există comunitate în singurătate, ea nu poate exista fără un antagon, fără un altul – un extraterestru a cărui trăsătură este că nu face parte din grup. Acest altul trebuie să rămână la graniță, dacă identitatea comunității – chiar comunitatea însăși – e să supraviețuiască. Nu ne putem defini exclusiv în raport pozitiv, comparația trebuie să devină mecanismul prim de reliefare a sinelui în raport cu altul. Cu toate acestea, diferențele sunt vitale în aceeași măsură în care sunt superficiale – sau nu – și probabil cea mai mare lecție pe care o vom învăța vreodată este cum să trăim cu ele, fără a le respinge, și totodată fără a ne anula pe noi înșine. Ne lansăm așadar într-un continuu vals, care are să dureze atât cât vom dura și noi, în negocierea dintre noi și ei, și despre cum putem coabita.

Acest număr al ziarului Artsens explorează modul în care arta în general, și în special în cadrul Bienalei Art Encounters 2021, se raportează la comunități, le formează, le resping, le remodelează, le provoacă. În paginile următoare vă invităm să analizați sensuri și forme multiple, concretizate în subiecte precum arta relațională, arta participativă, responsabilitatea socială în artă, comunitățile alternative, sau chiar dinamica dintre public, artă și artist.

Având în vedere aceste repere, spațiile bienalei capătă noi valențe, iar redacția și-a îndreptat atenția către Muzeul Corneliu Mikloși cu expoziția How to Be Together, și către Muzeul de Artă Timișoara cu expoziția Secret Wing/Aripa Secretă. Atenția îndreptată spre artiști – Minitremu în cazul acestui număr – dar și spre curatorii acestei ediții, prin interviul cu Kasia Redzisz, și conceptul curatorial al lui Mihnea Mircan, completează peisajul în care comunitatea se conturează la Bienala Art Encounters.

În aceste timpuri excepționale, comunitatea redacției Artsens a fost provocată să se auto-definească mai concret, să conștientizeze precis modurile în care dorim să fim, pentru ca mai apoi să putem explica felurile în care lumea din jurul nostru caută să fie, iar arta rămâne ghid. Ne-a rămas un ghid nouă, și sperăm să vă rămână un ghid și vouă.