Într-un interviu cu Magda Radu, Geta Brătescu afirmă faptul că: „Atelierul este un spațiu mitic, pentru artist. Este o trăire mitică, provocată de faptul că ești în atelier. Când ești în atelier, ești într-un spațiu ales, un cu totul alt sentiment față de acela când ești în casă (în spațiul plebeu…). În filmul „Atelierul” creez trei momente exemplare: somnul, trezitul și joaca. Aceasta este însăși viața, în special viața artistului, pentru că practicarea artei fără sentimentul jocului, după mine, este un defect”.

În atelierul unui artist, spațiul și timpul sunt „zdrăngănite”. Acest loc devine impermeabil de la artist la artist, devine o capsulă a ideilor, a gândurilor și a manifestărilor artistice. Atelierul, laborator al creației sub egida întrebărilor, experimentelor, greșelilor, accidentelor, jocurilor, analizelor, etc., devine un sanctuar al artistului ce favorizează și propulsează actul delicat al cunoașterii interioare și al reflecției asupra mediului înconjurător. 

Bineînțeles, acest spațiu capătă diferite valențe în funcție de abordarea și demersul fiecărui artist. Aici, putem găsi exemple precum atelierul de tip instituție, idee îmbrățișată de către artiștii Olafur Eliasson, Jeff Koons, Takashi Murakami și alții, un alt tipar este cel sub formă standard în care artistul însuflețește locul și în funcție de temperamentul și personalitatea sa, spațiul-atelier devine  extensie a propriei persoane, iar o altă variantă este atelierul de tip meta, unde artistul devine el însuși spațiu de cercetare și loc de diseminat, analizat și balansat diferite concepte și idei, deseori materializat sub formă modestă de caiet/carte-atelier. Dar există și posibilitatea temporară de atelier, manifestat atât într-un spațiu concret, cât și în aer liber, așa cum funcționează artiști precum Marina Abramović.  

În cadrul Bienalei Art Encounters 2021 apare un program adiacent intitulat, Weekend-ul Atelierelor Deschise din Timișoara, ce-și propune o anumită activare cultural-locală, în care publicul doritor se poate apropia de spațiul „sfânt” al artistului, având ocazia să cerceteze ambientul și atmosfera locului de creație în raport cu demersul, personalitatea și caracterul unui număr generos de plasticieni și artiști din Timișoara. Printre aceste ateliere deschise publicului, parte din acest program, se află:  Studio Citadelle al lui Teo Papadopol, spațiul Balamuc, Grupul NavaC2 de la Casa de Cultură a Studenților, atelierul lui Adrian Florin Pop, spațiul de creație a Nadei Stoici, mai multe ateliere independente cum ar fi: Matei Gașpar, Alex Baciu, Suzana Fântânariu, Vazelina, Szollosi Ana Maria, un artist-run space numit Baraka Artist (un spațiu în colaborare cu Universitatea de Vest din Timișoara)  și altele, perioada adresată acestui program fiind din 15 până în 17 octombrie 2021, în intervalul orar 12-18:00.