Ediția din acest an a Bienalei Art Encounters (2021), intitulată Our Other Us, propune opțiuni de formule existențiale de conviețuire, pornind de la percepția de sine a omului contemporan în raport cu societatea actuală. Conceptele de identitate/alteritate, configurate pe marginea sentimentului de derivă și a transformărilor conștiinței individuale și colective, conferă noi sensuri granițelor și distanțelor, relației dintre interior și exterior. Bienala din acest an cuprinde componente distincte, iar în centrul evenimentului se află cele două proiecte curatoriale propuse de Mihnea Mircan și Kasia Redzisz. Acestea sunt complementare într-o oarecare măsură și deși pornesc din puncte diferite, se întâlnesc pe aceeași platformă. Our Other Us, acel Celălalt noi este o întoarcere către Celălalt și către sine simultan: care este granița care ne desparte pe noi de ceilalți și unde este punctul în care de fapt ființa noastră se contopește cu Celălalt? Dacă proiectul Kasziei Redisz se concentrează pe forme de coabitare, cel al lui Mihnea Mircan privește către neliniștea interioară și către toate transformările sinelui care decurg de aici.
Peisaj în oglindă convexă [Landscape in a Convex Mirror], proiectul lui Mihnea Mircan, este conceput ca referire la Autoportret în oglindă convexă, pictura lui Parmigianino din 1524, realizând o analogie între figura umană, deformată, care se dilată ca rezultat al unui efect optic și acaparează întreaga compoziție și identitatea contemporană care se transformă constant, devine fluidă, în contextul social prezent. Titlul proiectului vizează în primul rând spațiul ca centru de interes și peisajul ca instrument de disecție în explorarea prezenței și absenței, a fisurilor narațiunilor istorice, a lipsei de fapt a „figurii” și a versatilității transformării sinelui. Mihnea Mircan, în conceperea ideii principale curatoriale, pornește de la tema crizei, a dezorientării (inspirată din situația actuală mondială) și de la distanțe geopolitice și imunologice. Pictura lui Parmigianino devine un pretext pentru sugestia că în oglinda convexă este vizibilă în fundal scena deformată a lumii pe care o traversăm acum. Proiectul său va prezenta lucrările unor artiști ca Benjamin Bannan, Traian Cherecheș, Sara Culmann, Alice Gancevici & Remus Pușcariu, Adela Giurgiu, Femke Herregraven, Zsófia Keresztes, Szabolcs KissPál, Magdalena Łazarczyk, Jean-Luc Moulène, Vlad Nancă, Robertas Narkus, Miklós Onucsán, Manuel Pelmuș, Laure Prouvost, Ana Prvački, Saul Steinberg, Hito Steyerl, Remco Torenbosch, Achraf Touloub, Bernard Voïta.
Proiectul curatorial al Kasiei Redzisz, Cum să fim împreună[How to Be Together] încorporează două expoziții: o cercetare istorică care analizează relația dintre artiști și natură, precum și o radiografie contemporană corespondentă. Astfel, proiectul se dorește a fi mai mult decât o evocare a momentului prezent, imaginând variații de viitoruri posibile pornind de la un timp relativ. Conceptul expoziției se dezvoltă din specificul, complexitatea și identitatea orașului Timișoara și face referire la practicile neo-avangardei locale (grupul Sigma), investigând relația cu ecosistemul și cu cei din jur. Natura devine un spațiu pentru experimente de avangardă, o încercare de a ridica probleme de conștientizare a mediului înconjurător și o propunere de explorare a cosmologiei și a unor politici existențiale. Artiștii sunt invitați ca prin proiectele lor să privească sinele în raport cu natura și să imagineze un alt mod de a coabita, de a fi cu toții împreună în contextul social problematic în care ne aflăm, privind către comunități și pedagogii alternative, Land Art, ecofeminism și alte aspecte legate de mediul natural. Astfel, aceștia explorează concepte precum responsabilitatea socială, colectivitatea și sustenabilitatea, precum și influența acestora asupra existenței și procesului de creație artistică. Expoziția curatoriată de Kasia Redzisz include, printre alții, următorii artiști: Flaviu Cacoveanu, Ndidi Emefiele, Irena Haiduk, Mihaela Hudrea, Suzanne Husky, Nona Inescu, Agata Ingarden, Gizela Mickiewicz, Małgorzata Mirga-Tas, Davinia-Ann Robinson, Selma Selman, Jura Shust, Dardan Zhegrova.
Our Other Us, ediția 2021 a Bienalei Art Encounters se dorește a fi în final un punct de întâlnire a viziunilor curatoriale contemporane în contextul orașului Timișoara, devenind astfel o punte în receptarea unor discursuri artistice naționale și internaționale relevante.