Cel de-al zecelea număr al ziarului ArtSens finalizează seria dedicată expoziției Chronic Desire – Sete cronică, expoziția colectivă ce a deschis programul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. În numărul anterior a fost analizată o primă parte din lucrările și conceptele prezentate în cele patru spații expoziționale: Comenduirea Garnizoanei Timișoara, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, Bastionul Maria Theresia și Palatul Ștefania. Întinderea expoziției în locațiile amintite, care, în decursul anilor, au avut diferite utilizări și funcționalități, dar și intervențiile în zone publice din jurul orașului (Matei Bejenaru – Cercetători, cercetătoare din Piața Sf. Gheorghe/Strada Praporgescu, Silvia Moldovan – Porumbar, la MultipleXity, Dan Perjovschi – Insert, intervenția sa pe un tramvai în circulație, dar și la Muzeul Național de Artă Timișoara – intrarea angajaților de pe strada Mercy) oferă membrilor întregii comunități, indiferent de vârstă – elevilor, studenților, tinerilor, adulților, familiilor, seniorilor, precum și grupurilor vulnerabile – nu numai un traseu, ci și un prilej de vizionare, meditație și discuție.

 

Acest număr explorează modul în care arta în general se raportează la comunități, le formează, le respinge, le remodelează sau chiar le provoacă. Propuneri legate de reflecții asupra existenței în echilibru cu natura sau concepte de conștientizare a unor probleme reale, precum dinamica puterii politice, inegalitatea economică, nedreptatea socială și puterea limitată a organizațiilor mondiale au fost, de asemenea, discutate în toate edițiile ziarului ArtSens.

 

În paginile următoare, vă invităm să aprofundați subiecte precum educația pentru artă versus educația prin artă, arta participativă, spectrul identităților de gen, responsabilitatea socială în artă, reprezentarea hranei în arta contemporană, comunitățile alternative sau dinamica dintre public, artă și artist. Oricât de discutate și reluate ar fi astfel de subiecte, ele probabil că nu vor înceta niciodată să intre în atenția artiștilor.