Stiri

Contrasens în vizită la Novi Sad, Capitala Europeană a Culturii 2022

În cadrul programului nostru TMcult® – Critică și Jurnalism de Artă (program de formare profesională pentru spațiul cultural) a fost stabilită o colaborare între Asociația Culturală Contrasens și MLMDC (Minority & Local Media Development Center) din Novi Sad, care a adus în acest fel cele două viitoare Capitale Europene ale Culturii mai aproape.

După vizita prietenilor noștri la Timișoara, Nataša Heror director al agenției media Heror Media Pont și Aradi Vladimir Huba, coordonator de proiect, a venit și rândul nostru să le întoarcem vizita și astfel să cunoaștem și să descoperim în amănunt felul în care orașul Novi Sad se pregătește de deschiderea oficială a programului Capitală Europeană a Culturii 2022.

Din implementarea a numeroase programe, cele mai vizibile rezultate le-a adus rețeaua de stații culturale, un model unic pentru cultură în Novi Sad, cu opt spații noi și renovate destinate evenimentelor culturale din toate părțile orașului. Echipei noastre i-a fost prezentată una dintre stațiile cu cele mai vizibile rezultate, și anume Stația Culturală Svilara. Amplasată în cartierul Almaš, clădirea este o bijuterie arhitecturală care până în anii ’70 a funcționat drept o fabrică de vopsire a mătăsii. Silvara în prezent continuă să fie un puternic generator ce menține activă comunitatea locală, dar care de data aceasta produce idei, conținut artistic și programe culturale. În spiritul de revitalizare și sinergie a diferitelor părți interesate, toți artiștii, organizațiile și cetățenii cu idei creative sunt bineveniți la Stația Culturală Svilara.

Ca și în cazul reactivării vechilor zone industriale, la fel se întâmplă și în cazul plajei Štrand de pe malul Dunării, fiind de asemenea un loc foarte important și apreciat de locuitorii orașului Novi Sad, o plajă lungă de 700 de metri de unde se pot întreprinde activități sportive, festivaluri, iar alternativ, întreaga zonă este activată de locuitori. Toate aceste locuri devin acum entități istorice, culturale, ambientale și, desigur, semnificativ turistice.

Cu prilejul acestei vizite, am vizitat și Muzeul de Artă Contemporană Vojvodina, unde până la data de 27 februarie 2022 se poate viziona expoziția EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES, curatoriată de către Sanja Kojić Mladenov și Sabina Klemm, expoziție ce explorează situația socială și politică actuală din Europa și ideea unei identități europene. Dintre artiștii expuși, am avut bucuria de a ne întâlni cu lucrările Selma Selman, care a avut expusă în cadrul Bienalei Art Encounters Our Other Us, lucrarea Colb 0 pe care mediatorii noștri au inclus-o în programul tururilor ghidate dedicate publicului larg, activități parte din cadrul proiectului de mediere stART.

„For New Bridges” este sloganul sub care Novi Sad a câștigat prestigiosul titlu de Capitală Europeană a Culturii. Programul se bazează pe valorile de bază ale Uniunii Europene, cum ar fi drepturile omului, multiculturalitatea, dialogul intercultural, conștientizarea mediului și politica de pace, valori ce promovează ideea unei societăți democratice deschise, bazată pe umanismul contemporan. Suntem încântați de ceea ce am descoperit în Novi Sad și felul în care orașul se dezvoltă. Rămânem alături de prietenii noștri sârbi cu care cu siguranță vom dezvolta în viitor noi colaborări. Ceremonia oficială de deschidere a programului va avea loc pe data de 13 ianuarie 2022.

Novi Sad în imagini:

 

– articol scris de Ioana Terheș

– fotografii realizate de: V.Velickovic & Jelena Ivanovic

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *