Și artiștii se joacă pe calculator

Arta actuală nu are doar referințe istorice sau filosofice deoarece și artiștii sunt oameni ca oricare alții cu interese ca oricare altele. În cazul de față este vorba despre jocurile video și modurile în care acestea pot fi îmbinate cu arta.

Un artist care încorporează referințe din jocuri în lucrările sale și care este prezent la Bienala Art Encounters este Flaviu Rogojan. Născut în 1990 la Cluj-Napoca, el folosește în practica sa artistică referințe din tehnologie, jocuri video sau din cultura online.

Câteva exemple de lucrări ale lui Flaviu Rogojan ce se bazează pe această întreagă industrie a jocurilor video sunt: Falling through the world sau Cheat Codes (Money). Prima este o lucrare video compusă glitch-uri prin care player-ii cad din map în jocuri precum GTA, Assassin’s Creed sau NFS. A doua ilustrează multitudinea de coduri prin care putem „fenta” un joc pentru a avea bani de item-e. În lista de coduri se găsește și celebrul HESOYAM din GTA San Andreas de care recunosc că am cam abuzat. Totuși, ce drăguț ar fi fost să avem și în real life un cod de genu’…

La bienala de anul acesta, Flaviu Rogojan este prezent cu o lucrare ce se bazează tot pe jocuri. Instalația RayGun explorează modul în care fasciculii de lumină sunt transmiși și receptați pornind de la pistoalele a două console de jocuri: un Nintendo și o versiune chinezească care era mai ieftină și populară în Europa de Est.

Foarte mulți dintre noi am crescut cu acele jocuri pline de pixeli și am văzut evoluția până în punctul actual în care industria gaming-ului valorează vreo 300 de miliarde de dolari. Flaviu Rogojan este doar unul dintre noi cei care am fost influențați de acestea, iar arta lui reprezintă un mod de a ne arăta clar că mai totul pe lumea asta se învârte acum în jurul calculatorului.