Teatrul Basca a fost înființat în 2017, într-o hală a fostei fabrici de pălării Paltim. Colectivul Basca, format din artiștii Ana-Maria Ursu, Oana Bajka, Andrei Ursu și Victor Dragoş, s-a mutat într-un nou spațiu, în Piața Traian, unul dintre cartierele vechi ale Timișoarei. Aici au loc ateliere de teatru, film și muzică, dar și spectacole, concerte, proiecții de film și alte evenimente culturale. Prin activitățile lor, doresc să ne facă mai atenți la realitățile sociale ce au loc în jurul nostru, oferind o voce persoanelor de etnie romă, migranților, victimelor violenței și grupurilor vulnerabile.

Numele „basca” nu provine doar de la spațiului în care proiectul a fost creat, ci și pentru că artiștii fondatori nu reprezintă elitele cu joben burghez, ci omul comun, cu bască muncitorească.

Prin ce se diferențiază Teatrul Basca de oricare alt grup de același fel? Comunitatea face parte din viața culturală, iar artiștii sunt parte din comunitate. Teatrul se implică activ în viața comunității, problemele lor sunt ascultate și se încearcă soluționarea acestora. O comunitate puternică este una în care diferențele dintre persoane sunt înțelese și acceptate.

„Teatru accesibil tuturor”, proiectul menit să întâmpine dorința grupurilor defavorizate de a lua parte la activitățile culturale, a pornit dintr-o întâmplare când, în timpul unui spectacol, persoane din echipa teatrului le narau unor nevăzători ce se întâmpla pe scenă. Basca, în colaborare cu Asociația Ceva de Spus și Asociația Solidart, are ca obiectiv accesibilizarea spectacolele de teatru, astfel încât ele să devină o practică uzuală, mai ales pentru persoanele care nu au facilitățile necesare pentru a lua parte la acestea.

În cadrul acestui proiect a fost prezentă piesa ”Fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe, în regia Anei-Maria Ursu, fiind primul spectacol din Timișoara dedicat publicului larg, fiind adaptat și pentru persoanele cu dizabilități de văz și auz prin traducerea narativă și interpretare mimico-gestuală. Piesa a fost transformată în reprezentație radiofonică. În era podcasturilor, aceștia au reușit să creeze un spectacol complex, care să se joace cu imaginația ascultătorului. În urma acestui proiect, organizatorii au realizat un ghid privind accesibilizarea unui spectacol de teatru, disponibil online. În 2021, în cadrul Galei Uniter, Teatrul Basca a câștigat premiul British Council pentru „Teatru accesibil tuturor”.

Asociația Solidart, alături de Teatrul Basca, sunt inițiatorii festivalul “in:v z b l festival”, a cărei primă ediție a avut loc în 2019. Ei și-au propus ca prin intermediul acestui festival să reveleze situația grupurilor vulnerabile, să faciliteze dialogul, înțelegerea, respectul și solidaritatea, devenind platformă de expresie pe teme tabu precum drepturile omului, situația persoanelor cu dizabilități, poluare, munca sexuală. Cea de-a doua ediție a festivalului va avea loc în perioada august-noiembrie, 2021, în cartierul Piața Traian. Accentul acestei ediții va fi pus pe rezidențe și laboratoare artistice, tematica principală fiind situația actuală și comunitatea locală.

În toamna anului 2021, Teatrul Basca a lansat un proiect unic în Timișoara, “Teatru surd”, dându-le ocazia tinerilor cu deficiențe de auz să joace pe scenă. Actorii, zece tineri din cadrul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă “Constantin Pufan” și de la Liceul Tehnologic Special Gheorghe Atanasiu din Timișoara, au avut parte de ateliere de storytelling și teatru ținute de cofondatorul și producătorul Teatrului Basca, Andrei Ursu. Așa a fost creată piesa “La început a fost tăcere”, un mod prin care tăcerea este transformată în expresie artistică.

Cel mai nou proiect, “Teatru în curtea ta”, realizat de Asociația Solidart prin intermediul Teatrului Basca, și-a propus să aducă teatrul mai aproape de oamenii care locuiesc în satele și micile localități și nu au acces la teatru. Spectacolele “Altă Zi Cu Soare” și “Casa cu Maimuțe” vor fi jucate la Comloșu Mic, Făget, Banloc, Margina și alte 3 localități din județul Timiș.

Teatrul Basca servește ca exemplu de teatru cu adevărat accesibil tuturor. Prin facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități fizice, dar și a persoanelor din medii defavorizate, aceștia contribuie la dezvoltarea unei societăți sănătoase, bazată pe sprijin, acceptare, conviețuire și acceptare.