Intersecția dintre artă și tehnologie nu încetează să ne surprindă prin inovațiile tehnologice perpetue și prin disponibilitatea artiștilor de a crea conexiuni între acestea, căutând întotdeauna noi forme de expresie artistică. Astfel, odată cu new media art (arta video, arta digitală, arta interactivă, arta virtuală, etc.) simbioza dintre artă și tehnologie a devenit tot mai organică și indispensabilă. 

În România, interesul pentru cuplul artă-tehnologie a crescut considerabil în ultimul deceniu. Cu toate acestea, un grup de artiști și practicieni din Timișoara, printre care Levente Kozma și Alin Rotariu au început într-un mod vizionar, încă din 2005, să organizeze un festival anual dedicat artelor interdisciplinare, cu accent pe arta digitală și experimentele sonore. Demersul acestora era de a susține și promova tinerii artiști locali și noile forme de expresie artistică, reușind, de asemenea, să prezinte publicului larg și o dimensiune internațională consistentă. Astfel, Festivalul Simultan, ajuns la cea de-a 16-a ediție, a devenit un spațiu al performance-urilor audio-vizuale, al artei video și al muzicii experimentale, întărind conexiunea dintre artă și tehnologie.

Cu toate acestea, Simultan nu se rezumă doar la acea săptămână de toamnă din fiecare an în care au loc expoziții și performance-uri, ci activitatea acestuia se extinde de-a lungul întregului anului, timp în care se organizează numeroase conferințe, ateliere artistice și proiecte culturale. Printre cele mai recente inițiative se regăsesc Progres – Schimbări de Paradigmă  – un apel de proiecte și intervenții site-specific, desfășurat la finalul anului 2020, pentru a explora istoria și patrimoniul industrial din Timișoara; Atelierul Intonal Sounders (3-6 octombrie, 2019) prin care mai mulți artiști au lucrat împreună cu 11 copii la crearea unor instrumente muzicale din circuite electrice. 

În pofida noutăților de pe scena artei prezentate în cadrul festivalului, spațiul de desfășurare al evenimentelor a contrastat întotdeauna cu tehnologia performantă utilizată. Simultan își propune ca de fiecare dată să pună în valoare o altă clădire de patrimoniu sau un spațiu neexplorat de comunitate, pentru a le readuce în circuitul cultural al orașului, așa cum s-a întâmplat cu Comenduirea Garnizoanei sau fostele ateliere STPT, care au devenit între timp noul centru de artă și tehnologie Multiplexity. 

Ediția de anul acesta a festivalului Simultan a avut loc între 11-19 septembrie la centrul Multiplexity, având ca temă Starea instabilă a lucrurilor. Demersul curatorial și-a propus să exploreze cum ar putea arăta viitorul pe fondul crizelor din ultimul an și a incertitudinilor ce ne abundă viața (în cazul în care ne mai putem imagina un viitor). Expoziția Starea instabilă a lucrurilor oferă o introspecție a propriei condiții umane, în care omul a devenit extrem de fragil și vulnerabil, iar mai necesar ca oricând este să învățăm să acceptăm necunoscutul. În același timp, lucrările video din proiectul No Lockdown Art – proiect inițiat de Transcultures și European Pepinieres of Creation prezentat în cadrul festivalului Simultan încearcă să ofere o perspectivă poetică asupra lumii mutante în care trăim.

Instalația performativă și multimedia Particule Afective, realizată de Sabina Suru și Irina Marinescu, pe muzica lui Alexandros Raptis, extinde semnificația conceptului de superpoziție, folosit în fizica cuantică la observarea particulelor, asupra corpului uman. Performance-ul reprezintă un experiment cognitiv și senzorial, care printr-un dans de lumină provoacă spectatorii să observe îndeaproape răspunsurile corpului la stimulii exteriori. De asemenea, în serile de weekend au avut loc concerte live de muzică experimentală, ținute de artiști ca Thomas Ankersmit, Andrei Raicu sau Peter Kutin. 

Tot în cadrul Simultan, pentru al doilea an consecutiv a avut loc și proiectul CoLaboratory, care reprezintă rezidențe artistice digitale, oferite artiștilor locali de centrele culturale germane din România și Republica Moldova, prin care au avut oportunitatea de a colabora și experimenta împreună cu alți artiști din Germania. Anul acesta tema proiectului a fost Împreună: De cât de multă distanță are nevoie apropierea?, prin care cei 12 artiști selectați au creat în tandem instalații video. 

Simultan este unul dintre cele mai longevive festivaluri de artă digitală din România, iar în 2021 a fost premiat de AFCN pentru activare interdisciplinară. Astfel, an de an, Simultan a reprezentat acel spațiu dinamic în care arta și tehnologia s-au intersectat în mod organic, creând noi conexiuni și paradigme artistice.