Timișoara a devenit în ultimul deceniu un oraș apreciat atât pe plan național cât și internațional drept unul dintre cele mai influente și dinamice centre de artă contemporană din România, cu o viață culturală efervescentă.

Printre principalele focare de susținere culturală se numără Fundația Art Encounters, care are ca misiune concentrarea unui punct de întâlnire pentru oameni, idei, culturi și comunități, materializând o platformă pentru artă contemporană conectată cu orașul Timișoara și cu scena globală de artă. Fondată în 2015 de către Ovidiu Şandor, colecționar de artă și antreprenor din Timișoara, Fundația Art Encounters este un demers de susținere a artei contemporane din România având ca scop încurajarea dialogului, a cunoașterii, cercetării și experimentului în zona artelor vizuale. Activitățile fundației se desfășoară în mare parte în jurul organizării Bienalei Art Encounters și a programului de expoziții desfășurat la sediul permanent al fundației, a elaborării și publicării unor cărți de artist și albume de artă, stabilind de asemenea colaborări naționale și internaționale. Expozițiile promovează dezvoltarea unor noi forme de expresie vizuală prin practici artistice experimentale.

Prima ediție Art Encounters (din anul 2015) a fost curatoriată de Nathalie Hoyos și Rainald Schumacher și s-a concentrat pe artă contemporană românească din anii 1960 până în prezent dintr-o perspectivă arheologică, explorând conceptele de aparență și esență. Având ca punct de pornire ideea că operele de artă sunt expresii ale gândurilor și rațiunii, dar și ale relației emoționale cu realitatea și mediul social, cei doi curatori s-au concentrat pe ceea ce au numit „căutarea diferenței culturale, a nuanțelor individuale din discursul global”, fără să sublinieze în mod necesar „o identitate națională enigmatică”.

Pentru a doua ediție a Bienalei Art Encounters 2017, curatorii Ami Barak și Diana Marincu – pornind de la romanul lui Georges Perec, La Vie mode d’emploi [Viața – mod de întrebuințare], au analizat și au inventariat secțiuni, fragmente din realitatea cotidiană, așa cum apar în demersurile artistice actuale, dar și în cele istorice, revelând viziuni artistice care se confruntă cu o realitate devenită din ce în ce mai instabilă. În fața incoerenței vieții, artiștii caută soluții și propun căi de înțelegere în lucrările lor, printr-un limbaj specific, compus din simboluri și metafore vizuale.

Ediția din 2019 a Bienalei a prezentat arta contemporană ca o formă de cunoaștere care, împreună cu știința, politica, literatura și filosofia, conturează un discurs despre complexitatea vieții actuale. Curatoarele Maria Lind și Anca Rujoiu au conectat lucrări noi și demersuri artistice cu situații, locuri și subiecte, ancorându-le în contextul și istoria orașului Timișoara. Numele Bienalei, Art Encounters, a reprezentat o resursă inspiraţională pentru reflecţie și dialog, iar intervențiile artistice s-au constituit ca finalitate a unor întâlniri bazate pe raportul dintre contact și conflict ce are loc individual și colectiv cu privire la artă și la teritoriul ei extins.

În acest an, Bienala Art Encounters, ediția 2021, intitulată Our Other Us, curatoriată de Mihnea Mircan și Kasia Redzisz, se va concentra asupra transformărilor și derivei care marchează percepția de sine, individuală, respectiv colectivă. Ediția de anul acesta a Bienalei analizează proiecțiile pe care le construim cu toții despre sine în raport cu aproapele și cu societatea, despre granițe, distanțe, apropieri, interior și exterior, arta contemporană problematizând fluid aceste dinamici. Vor exista două proiecte curatoriale distincte și anume Landscape in a Convex Mirror [Peisaj în oglindă convexă], conceput de Mihnea Mircan și How to Be Together [Cum să fim împreună] imaginat de Kasia Redzisz.

Astfel, Art Encounters se poziționează la intersecția dintre un festival de artă experimental și o bienală de artă contemporană, concentrându-se pe conexiunile culturale românești dintr-o relativă proximitate geografică. Misiunea Fundației Art Encounters este de a propune arta vizuală ca element-cheie în descifrarea societății actuale, consolidând comunitatea artistică locală prin crearea unei platforme deschise de discuție și acțiune. Scopul este ca publicul să se simtă încurajat să exploreze domeniul artei și să devină parte integrantă dintr-un proces fluid de cunoaștere, având ca miză conturarea perspectivei unui viitor mai deschis și mai sustenabil.