Suzanne Husky este o artistă de origine franco-americană născută în 1975 în Bazas, Franța, care în demersul său artistic chestionează și analizează relația dintre om și natură din preistorie până în prezent. Având o pregătire în horticultură, permacultură și plante medicinale, Husky este un artist multimedia a cărei cercetare se concentrează pe dinamica dintre om și mediul său natural, realizând intervenții artistice sub forma unor reprezentări culturale ce încorporează informații despre etnobotanică și plante într-un spectru mai larg.

Folosind sculptura, instalația, fotografia și filmul, artista radiografiază vizual și conceptual conexiunile care se stabilesc între ființa umană și mediul înconjurător: cu pământul, cu plantele, cu animalele, privind dintr-o perspectivă duală, deopotrivă poetică și politică.

Problemele legate de exploatarea resurselor naturale, utilizarea peisajului și globalizare se află în centrul practicii multimedia a artistei. Având un demers interdisciplinar, conceptele lui Husky chestionează relația dintre mass-media cu agenda de mediu, socială și politică. Idealurile anilor ’70, mișcările contemporane „înapoi la țară” și activismul solitar au fost punctele centrale din preocupările sale recente. În instalațiile sale, artista foloseste materiale reciclate, găsite sau donate, pentru a crea peisaje și portrete sociale. Materialele folosite și maniera ei de a le reconfigura se traduc vizual în reprezentări incisive și pline de umor, devenind niște reflecții asupra implicațiilor confortului în societatea contemporană.

Suzanne Husky a studiat la Beaux-Arts din Bordeaux și Merrit College din Oakland și colaborează în prezent cu Galeria Alain Gutharc din Paris. Este fondatoare a duo-ului Le Nouveau Ministère de l’Agriculture (The New Department of Agriculture) care creează lucrări de artă subversive despre agroindustrie și agtech. În ce privește activitatea sa expozițională, Suzanne Husky a expus în Bay Area Now 5 la YBCA, San Francisco, la deYoung Museum, Southern Exposure, Out of the Box Biennale, The Headlands Center of the Arts, Istanbul Biennial, s.a.

La Bienala Art Encounters de la Timișoara, aceasta prezintă o instalație intitulată The Pharmacie în cadrul proiectului curatorial al Kasiei Redzik, ce este amplasată în parcul situat în districtul Fabric. Proiectul curatorial al Kasiei Redzisz, Cum să Coabităm [How to Be Together] încorporează două expoziții: o cercetare istorică care analizează relația dintre artiști și natură, precum și o radiografie contemporană corespondentă. Artiștii sunt invitați ca prin proiectele lor să privească sinele în raport cu natura și să imagineze un alt mod de a coabita, cuprinzând elemente de land art, ecofeminism și aspecte legate de mediul natural.

Suzanne Husky realizează pentru Art Encounters o intervenție artistică in situ, lucrând cu biodiversitatea parcului din districtul Fabric, realizând două coridoare de viață, atât la suprafață cât și sub pământ, care se întind între copacii existenți. Coridorul subteran va implica modernizarea solului, stimulând viața subterană fungică și a microorganismelor existente. Artista va planta o linie continuă de arbuști și plante perene între copacii existenți. Plantațiile se vor întinde între copacii existenți pentru a crea un coridor de miceliu subteran, miceliul prezent sub copacul existent putând migra spre noii copaci care se vor adapta la acest sol necunoscut lor. Unele plante vor fi plantate din semințe, ghindă, stejar, frasin. Deasupra solului, acele întinderi continue de suprafețe plantate vor permite păsărilor mici să găsească adăpost. Multe păsări se vor cuibări în arbuști, iar îngrășămintele organice ce rămân în urma lor vor fi excelente pentru hrănirea solului.
Arbuștii vor adăposti și păsările migratoare, iar plantele vor furniza hrana insectelor care la rândul lor vor poleniza și vor hrăni păsările.

Instalația de artă necesită astfel intervenția umană asupra zonelor plantate și va cuprinde și niște scaune concepute de arhitectul Miodrag Stoianov. În cele din urmă artista a realizat un interviu cu jurnalistul agricol Liviu Gordea care va fi prezentat în Bienală – despre starea prezentă a agriculturii românești. Conversația vizează subiecte precum producția de mere, ploaie, tractoare personalizate semnate proiectate pentru mega ferme deținute de Emiratele Arabe Unite, modificări ale subvențiilor UE, ș.a.

Demersul artistic al Suzannei Husky se conturează ca un proces continuu de creație și adaptare la natural, aprofundând lucrul cu mediul înconjurător și provocând receptorii în a chestiona relația și coabitarea omului cu natura în contemporaneitate.