Stiri

Atelier de film: Ceau, Cineva!

Ceau, Cineva – atelier de film pentru tineri (14 – 18 ani)
Timișoara, 16 – 19 iulie, în cadrul Festivalului Ceau, Cinema!

În ciuda unei ediții limitate, Festivalul Ceau, Cinema! nu renunță nici în 2020 la partea educativă dezvoltată în ultimii ani. Așadar, Atelierul Ceau, Cineva! se va desfăşura pentru al treilea an consecutiv, de această dată în parteneriat și cu sprijinul Asociației Culturale Contrasens, prin programul „The Other Europe´s Cinema”.

În perioada ediției a șaptea a festivalului, care va avea loc între 16 și 19 iulie la Timișoara, participanții vor avea ocazia să ia parte la trei ateliere de cinema interactive, cu scenarista, actrița și regizoarea sârbo-română Ivana Mladenović și cu criticii de film Andrei Gorzo și Ionuț Mareș.

Ivana Mladenović va vorbi despre cum se face un film: de la alegerea subiectului și scrierea scenariului și până la pregătiri (formarea echipei, căutarea locațiilor) și întregul proces de realizare (filmarea propriu-zisă, montaj, post-producție).

De la Andrei Gorzo, participanții vor afla câteva lucruri esențiale despre critica de film: de ce este importantă; cum arată și care este rolul ei astăzi; ce îți trebuie pentru a deveni critic de film; cum se scrie o cronică bună.

Ionuț Mareș va discuta despre cum privim un film, pornind de la un clasic al cinematografiei europene, cu accent pe analiza contextului, a personajelor, a structurii și a unor secvențe și cadre.

Atelierele sunt adresate tinerilor între 14 și 18 ani, bineînțeles cu acordul părinților sau tutorilor.

Dacă sunteți interesați să participați, vă rugăm să completați până în data de 11 iulie formularul de înscriere care poate fi accesat mai jos și să vă faceți disponibili în perioada menționată.

Link înscriere: https://forms.gle/hyDb4kR2M3RLyhnj9 

Participarea este gratuită. Atelierele se vor ține într-un spațiu deschis (curtea Institutului Francez din Timișoara), cu respectarea regulilor de distanțare, pentru siguranța tuturor.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.

Asociația Culturală Contrasens este o organizație care promovează arta și cultura ca spațiu critic fundamental pentru dezvoltarea comunităților și a cetățenilor.

„The Other Europe´s Cinema” este un program de stimulare a apetitului pentru cinematografia est-europeană prin ateliere de educație prin film, cofinanțat de AFCN.

*********

Născută în 1984 în Serbia, Ivana Mladenović este scenaristă, actriță și regizoare. După ce a studiat Dreptul la Belgrad, s-a mutat în România, unde a absolvit în 2010 regia de film la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti, iar ulterior a urmat și un master. După câteva scurtmetraje (ficţiune şi documentar) cu care a fost prezentă la mai multe festivaluri, a debutat în documentarul de lungmetraj în 2012, cu „Turn Off The Lights”, câştigător la Festivalul de la Sarajevo și la Premiile Gopo. În 2016, a intrepretat personajul Solange în „Inimi cicatrizate”, filmul regizat de Radu Jude după scrierile lui M. Blecher. Apoi a regizat filmele de ficțiune „Soldaţii. Poveste din Ferentari” (2017), prezentat în premieră mondială la Festivalului de la San Sebastian și câștigător al premiului pentru cel mai bun debut la Gopo, și „Ivana cea Groaznică” (2019), în care joacă rolul principal și care a avut premiera mondială în cadrul secțiunii Cineasti del Presente a Festivalului de la Locarno, unde a câştigat premiul special al juriului.

Andrei Gorzo a studiat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București și la New York University. Doctor în cinematografie și lector universitar, cercetează și predă la UNATC istoria cinematografului și a ideilor despre cinema. A început să publice cronici de film în 1996 și a scris asiduu în presa culturală românească – în perioada 2003-2015 a fost titularul unei rubrici săptămânale de cinema în revista Dilema Veche. A publicat cărțile „Bunul, răul și urâtul în cinema” (Polirom, 2009), „Lucruri care nu pot fi spuse altfel. Un mod de a gândi cinemaul, de la André Bazin la Cristi Puiu” (Humanitas, 2012), „Imagini încadrate în istorie. Secolul lui Miklós Jancsó” (Tact, 2015) și „Viața, moartea și iar viața criticii de film” (Polirom, 2019).

Născut în 1985 și absolvent de Jurnalism-Engleză la Universitatea de Vest din Timișoara și a unui master de jurnalism cultural la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București, Ionuț Mareș este jurnalist şi critic de film. Este titularul rubricii de cronică de cinema a site-ului de cultură Ziarul Metropolis şi al rubricii Emerging Voices, dedicată tinerelor talente din cinematografia română, a revistei online Films in Frame. Colaborează de asemenea în calitate de curator sau de moderator cu câteva festivaluri de film din țară. A fost critic-invitat în cadrul programelor de educație cinematografică Éducation à l’image și CinEd, derulate de Societatea Culturală NexT.

2 thoughts on “Atelier de film: Ceau, Cineva!

  1. Walter.K spune:

    Very interesting information!Perfect just what I was searching for!Raise range

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *