Stiri

Rolul artei în combaterea violenței. Expoziția On Her Side | De partea ei continuă la Timișoara cu dezbateri, dialoguri și lansări de carte

Expoziția On Her Side | De partea ei, produsă de Asociația Culturală Contrasens și curatoriată de Dana Sarmeș și Simona Constantin, este un proiect artistic multidisciplinar, cu miză socială, despre creșterea gradului de conștientizare și înțelegere a problematicilor legate de violența de gen și a ciclului de abuz asupra femeilor.

On Her Side | De partea ei și-a deschis porțile la 1 octombrie și mai poate fi vizitată până pe 30 octombrie, la Centrul de Proiecte Timișoara și în Piața Unirii, între 10:00 – 20:00. Intrarea este liberă.

Săptămâna aceasta, programul evenimentelor croite în jurul expoziției invită publicul la dezbateri cu artiștii, dialoguri pe contrasens și lansări de carte.

Astfel, miercuri, 26.10, ora 19, vor avea loc în spațiul expozițional discuții cu 3 dintre artiștii din expoziție: Claudiu Cobilanschi, Simona Homorodean și Pusha Petrov.
Joi și vineri, de la ora 19, în cadrul Dialogurilor pe Contrasens, Liliana Basarab și Elena Vlădăreanu vor vorbi despre poziția literaturii și a poeziei feministe și cum să răzbați într-o lume literară dominată de bărbați, iar Mihaela Săsărman, Simona Ionescu și psiholog Vasile Moldovan vor povesti despre arta ca metodă curativă, semnificația și valoarea artei în procesul de vindecare.

Editura Contrasens lansează 3 cărți noi din colecția NOVUS, catalogul expoziției On Her Side și numărul 8 al ziarului ARTSENS. Lansările vor avea loc în perioada 27-29.10, în cadrul târgului de carte Sit+Read Artbook Fair, la Muzeul Corneliu Miklosi.

Arta s-a aliat adesea cu victimele violenței cu scopul de a oferi o nouă perspectivă asupra acestui fenomen și spre a-l aduce la nivelul reprezentării conștiente a întregii societăți. Arta contemporană trebuie să se ocupe de egalitate, trebuie să genereze disconfort. Arta contemporană devine astfel un canal sau un mediu de cunoaștere a realității.

Am selecționat lucrările tocmai pe criteriul lucrului manual, al lucrărilor domestice, al lucrăturilor casnice, care conduc fie spre artefacte comune din gospodărie (cămașă, foarfecă, farfurie, săpun) fie spre activități (a coase, a broda, a călca, a frământa, a spăla), obiecte și îndeletniciri asociate frecvent cu femeia. (Dana Sarmeș, curatoarea On Her Side | De partea ei)

Lucrările celor 13 artiste și artiști din proiect vorbesc despre diferite forme de agresiune și despre gesturi și strategii de vindecare, într-un efort colectiv de a ne apropia atât afectiv cât și politic de acest subiect. Experiența vizitării te poartă astfel printr-o serie de propuneri artistice inspirate de narativele personale ale artistelor, co-creatoarelor și colaboratoarelor lor, persoane care au experimentat forme ale violenței și abuzului. Parte dintre lucrări au componente interactive, vizitatoarele fiind invitate să participe și să contribuie la discurs, căci expoziția a fost gândită pentru a aparține și a crește odată cu fiecare dintre cele care o experimentează. (Simona Constantin, curatoarea On Her Side | De partea ei)

Artiștii prezenți în expoziție sunt: Ana Adam, Liliana Basarab, Irina Botea Bucan, Ciprian Chirileanu, Claudiu Cobilanschi, Suzana Dan, Jon Dean, Simona Homorodean, Pusha Petrov, Lea Rasovszky, Renée Renard, Ioana Stanca și Iulia Toma.

Expoziția de la Centrul de Proiecte Timișoara este completată de o expoziție de afișe prezente în Piața Unirii, realizate de Florin Arhire, Grupul Balamuc, Oana Barbonie, Benedek Levente, cultatum, Maks Graur, Loredana Ilie, Evelyne Krall, Cynthia Loris, Raluca Paraschiv, Ana Petrovici-Popescu, George Roșu, Denis Sulințan, Sabina Suru, Jaakko Tikkanen, Andrei Tudose și Ioana Trușcă. Intervenția în spațiul public cu aceste afișe este partea activistă din proiect, fiindcă funcția principală a unui afiș este de a capta un public în mișcare cu un mesaj.

Producător: Asociația Culturală Contrasens
Finanțatori: AFCN, Ministerul Culturii, Centrul de Proiecte Timișoara, Consiliul Județean Timiș
Parteneri: Asociația Ephemair, Asociația SPICC Timișoara, Asociația Sfera Timișoara, Asociația Inovatrium Timișoara, Old Town Hotel, Noaptea Albă a Galeriilor
—–-
Proiect co-finanțat de AFCN, Ministerul Culturii – în cadrul apelului Acces, Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte – în cadrul apelului Cultura în prezent și de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2022. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția finanțatorilor. Finanțatorii nu sunt responsabili de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

2 thoughts on “Rolul artei în combaterea violenței. Expoziția On Her Side | De partea ei continuă la Timișoara cu dezbateri, dialoguri și lansări de carte

  1. Nyla Vanlent spune:

    Cool blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog stand out. Please let me know where you got your design. Kudos

  2. Pausatali spune:

    priligy amazon canada And they will always come in 2 s 3 s 4 s

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *