Te trezești de dimineață și primul lucru pe care îl faci e să te uiți la ceas șii la notificările de peste seară. Poate dai un scroll pe Instagram. Mai citești un articol de pe Facebook și-i dai share, să-l vadă și followerii. Îi trimiți persoanei aceleia interesate de artă din lista ta un eveniment fain – poate mergeți împreună. Luați de-acolo ziarul Artsens, îl răsfoiți și vă atrage atenția. Observați că este tocmai numărul 5 și, curioși fiind, vă folosiți de codul QR pentru a accesa variantele disponibile online ale tuturor celorlalte numere. 

Fie că vă regăsiți sau nu în rutina pe care tocmai am descris-o, cu siguranță cultura online își face simțită prezența și în viețile voastre. Din plan personal până în plan profesional, online-ul a reușit, în special în vremurile pandemice în care trăim, să ne aducă mai aproape. A fost și continuă să fie pentru mulți o ancoră, o punte, o sursă de informare și, nu în ultimul rând, un mediu de exprimare.

Adevărul este că foarte mulți artiști se folosesc de mediul online pentru a-și contura personalitatea și a atinge un public cât mai larg. Interacționează cu persoanele care îi urmăresc pe diferitele rețele de socializare, portofoliile lor se regăsesc online pe site-urile personale, ca să nu mai amintim și de multe alte reviste de artă și cultură ale căror articole sunt și ele prezente, la un click distanță. 

Dar, pe lângă un motor de promovare și popularizare a artei, online-ul poate fi la rândul lui o sursă în sine – un lut din biți care, în mâinile persoanei potrivite, se poate transforma într-o operă de artă. Pentru artiștii ce aleg să se folosească de el în acest fel, mediul online funcționează asemenea unei palete de culori cu care aceștia realizează „tablouri” care depășesc dimensiunea pur vizuală și trec granițele spre senzorial, poate chiar spre interactiv. 

Pe măsură ce societatea noastră continuă să se dezvolte, digitalizarea devine din ce în ce mai prezentă. Este, deci, natural ca aceasta să-și facă loc și în lumea artei, oferindu-i artistului diferite mijloace de expresie care vine la pachet cu dinamismul tipic mediului online. Mai mult decât atât, artistului i se deschid și noi căi de acces. Publicul format din generațiile care au crescut înconjurate de tehnologie și cultura online va ajunge să aprecieze mult mai ușor astfel de opere, o introducere numai bună în universul artei, care pare deseori de neatins pentru necunoscători. 

În orice caz, atunci când vine vorba despre acest subiect, avem două mari puncte de reper: cultura online și Cultura online. Cel dintâi se referă la binecunoscutul mediu online, care a devenit un artificiu al vieții noastre de zi cu zi și fără de care multe din obiceiurile noastre ar arăta complet diferit; iar cel de-al doilea se referă la universul cultural care ia naștere în sfera online-ului atât prin promovarea artei și artiștilor, cât și prin crearea artei din materialul pus la dispoziție de online.  Cele două concepte există și se dezvoltă armonios, ducând la popularizarea artei în rândul publicului larg.