Artă și ecologie

Numărul 1 • 27 September 2021

Art Encounters se poziționează la intersecția dintre un festival de artă experimental și o bienală de artă contemporană, concentrându-se pe conexiunile culturale românești dintr-o relativă proximitate geografică.

Ediția din acest an a Bienalei Art Encounters (2021), intitulată Our Other Us, propune opțiuni de formule existențiale de conviețuire, pornind de la percepția de sine a omului contemporan în raport cu societatea actuală.

SEASONS END


de Daniel Gagiu

Expoziția Seasons End reprezintă expoziția istorică din mai amplul concept Our Other Us al Kasiei Redzisz, care mai cuprinde și o parte contemporană. Expoziția caută să ilustreze relațiile pe care artiștii le au cu natura și mediul înconjurător în epoci diferite ale istoriei.

Misiunea cea mai importantă a curatorului este să absoarbă și să distileze o stare sau o tensiune a lucrurilor pe care o poate propaga la un nivel al vizibilității în măsură să declanșeze întrebări și transformări fundamentale în interiorul și în exteriorul artei. Expoziția de artă este unul dintre instrumentele posibile, dar nu singurul.

Arta și ecologia


de Anastasia Gurschi

Fascinația omului față de natură este incontestabilă, la fel și conexiunea lui cu aceasta. Inspirați de frumusețea naturii, artiștii multor culturi și epoci au găsit moduri inedite de a include elemente din natură în arta lor. De la primele peisaje și până la lucrări de Land Art, acestea sunt un omagiu adus naturii.

Rolul creatorului de a contribui prin demersul artistic la procesul de conștientizare a importanței sustenabilității de către publicul larg și la a trece spre un sens al responsabilității sociale nu înseamnă că este o regulă obligatorie de aplicat pentru fiecare artist în parte.

Ecofeminism


de Etel Tamás

Ecofeminismul este acel curent de gândire feministă care analizează interacțiunea proceselor sociale și naturale și atrage atenția asupra legăturii dintre opresiunea și exploatarea femeilor și a resurselor din lumea naturală.

#NonaInescu


de Eduard Enache

Creațiile Nonei Inescu interpretează relațiile dintre corpul uman, spațiul care îl înconjoară și tehnologie iar instalațiile mai recente vizează interacțiunea omului cu materiale naturale pe care le recontextualizează.

Land Art, o abordare artistică cu un imbold radical, viziune și sacrificiu. Mișcarea apare ca intenție modestă în schițele artiștilor și primele experimente pe la începutul anilor 60’ și se concretizează ca manifestare artistică alternativă la sfârșitul anilor 60’, atât în SUA cât și în Europa.

Unii spun că umanismul e falocentric, eurocentric, că plasează omul în opoziție cu celelalte animale și cu mediul natural (din care, până la urmă, facem și noi parte). Dar este dispariția sau transformarea omului într-un altceva bionic, tehnologic, mutat și permutat cu adevărat o soluție la aceste probleme?